Kutatások szerint elmaradt a járványra jósolt baby boom

várandós

Amikor 2020 tavaszán a járvány miatt világszerte megkezdődtek a lezárások, mindenki azt gondolta, hogy az otthonukba szorult párok mást se fognak csinálni, csak egymással foglalkozni, ami majd hatalmas baby boomhoz vezet.

Ehhez képest a statisztikák szerint az Egyesült Államok az elmúlt évszázad legnagyobb születési visszaesését produkálta, ahogy Európában is jelentősen visszaesett a születések száma. A járvány gyerekvállalási kedvet befolyásoló hatásait a BBC foglalta össze.

A születések csökkenése nem mindenkit ért váratlanul, Philip N. Cohen, a Marylandi Egyetem szociológus professzora azt mondta a lapnak, hogy látva a járvány súlyosságát, egyáltalán nem meglepő, de számára is sokkoló látni a születések drasztikus csökkenését.

Az amerikai születések számának csökkenését a Brookings Intézet közgazdászai már 2020 júniusában megjósolták: becsléseik szerint éves szinten 300 ezerrel, de akár félmillióval kevesebb gyerek születik majd.

Az európai felmérések pedig azt mutatták, hogy a 2020-ban gyereket tervező franciák és németek 50%-a döntött úgy, hogy elhalasztja a gyerekvállalást. 

Az olaszországi adatok 21,6%-os visszaeséssel számoltak, Spanyolországban pedig 20%-al.

Kilenc hónappal a járvány európai kezdete után, Franciaországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Tajvanban és Koreában az elmúlt 20 év legkevesebb születését regisztrálták. Még a Google-keresések is azt mutatták, hogy visszaesett a gyerekvállalási kedv.

Ha a továbbiakban is csökken a születések száma, azzal ez lehet az elmúlt több mint egy évszázad legnagyobb csökkenése: nagyobb, mint a 2008-as, vagy mint az 1929-es gazdasági világválságok után.

Wilde szerint a gazdasági válságok és a járványok először a születések visszaesését, majd hirtelen fellendülését mutatják, de ebben az esetben mást tapasztalt. Most azt látja, hogy az emberek sokkal hosszabb ideig várnak a gyerekvállalással, de akadnak olyanok is, akik inkább egyáltalán nem vállalnak gyereket.

Mindeközben az ENSZ szexuális és reproduktív egészséget vizsgáló szervezetének jelentése szerint a járvány miatt csaknem 115 ország 12 millió nője veszítette el a lehetőséget, hogy eljusson egy családvédelmi szolgálathoz: ez pedig legalább 1,4 millió nem tervezett terhességet eredményezhet.

Ezért vannak országok, ahol akár több gyerek is születhet: Indonéziában a kormány félmillióval több gyerek születésével számol – pedig az országban kifejezetten kérték az embereket, hogy ne csináljanak gyereket. A cikk szerint a lezárások alatt a kormány autókat küldött körbe, hogy azokból hangosbeszélőn át kérjék a párokat:

Lehet szexelni. Lehet házasodni. De ne essetek teherbe.

A Kinsey Intézet 2020-as jelentése szerint a megkérdezettek több mint 43%-a – kortól és nemtől függetlenül – arról számolt be, hogy a járvány kezdete óta romlott a szexuális élete. 

Hogy egy ország gazdasága és demográfiai helyzete között van összefüggés, eddig is tudni lehetett, és ez a járvány alatt sem változott jelentősen: a cikkben megemlített kutatás szerint azok a felnőttek, akik a koronavírus által leginkább sújtott területeken élnek, inkább elhalasztották a gyerekvállalást.

A gazdagabb észak-európai országokban, mint például Norvégiában, Dániában vagy Finnországban csak csekély, vagy szinte semmilyen csökkenésről nem számoltak be a decemberi és januári születési számok alapján. 

A Maastrichti Egyetem pszichológusa és szexológusa, Marieke Dewitte szerint azért születik kevesebb gyerek, mert a járvány másképp hat mindenki szexualitására és párkapcsolatára. Néhány embernél a stressz növeli a szexuális vágyat, néhánynál pedig pont az ellenkezője történik.

(bl, 444)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?