A hosszú Covid leginkább a középkorú nőket érinti

maszk

Két brit tanulmány szerint a középkorú nők súlyosabb és hosszabb ideig tartó tünetekkel küzdenek, miután kórházi kezelésre szorultak a koronavírus miatt.

A Leicesteri Egyetem kutatása során vizsgált több mint ezer beteg 70%-a öt hónappal a kórházi kezelés után is légszomjat, fáradtságot, izomfájdalmat és koncentrációzavart tapasztalt.

Közülük a legtöbben nők. A kutatók azt is hozzátették, valójában nem találtak egyértelmű kapcsolatot a hosszú Covid: vagyis a sokáig fennmaradó tünetek és aközött, hogy mennyire volt súlyos maga a betegség.

A Glasgow-i Egyetem kutatása pedig arra jutott, hogy az 50 év alatti nők 7-szer nagyobb valószínűséggel tapasztaltak később légszomjat, és kétszer nagyobb valószínűséggel számoltak be fáradtságról, mint a velük azonos korú férfiak, akik ugyanúgy megbetegedtek és kórházi kezelésre szorultak.

A kutatásban résztvevők többsége kórházi kezelése során antibiotikumokat kapott, egyharmaduk kapott oxigént, és mindössze negyedük került intenzív-osztályra.

A hosszú Covid azokat is érinti, még hónapokkal a betegség után is, akik csak rövid időt töltöttek kórházban.

Azok pedig, akik azóta sem teljesen egészségesek, többségében 40 és 60 év közötti nők. A náluk fiatalabb és idősebb nők is jobban gyógyultak. 

A tanulmányt készítő Dr. Nazir Lone szerint lehetséges, hogy a nők a férfiakkal szemben „más immunválasszal rendelkeznek”.

(bl, 444)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?