Idén először sikerült tárgyalniuk az érsekújvári képviselőknek

Érsekújvár főtere
Érsekújvár |

Március 10-én elmaradt a csaknem harminc programpont megtárgyalása a császári-királyi lovardában tartott első idei önkormányzati ülésen. Két képviselő nem tudta felmutatni az érvényes negatív koronavírus-tesztjét, emiatt más képviselőtársaik tiltakozásul elhagyták az üléstermet.

A március 24-re ismét összehívott önkormányzati ülésen a már határozatképessé vált testület jóváhagyta a város egyházi, kulturális, szociális és sportszervezeteinek szánt támogatást. Az egyházaknak 9 285, a szociális szervezeteknek, önsegélyező csoportoknak 18 570 euró támogatást hagyott jóvá a testület az idei büdzséből. A kultúrára szánt 123 800 euró támogatásból a Matica slovenská helyi szervezete 32 ezer eurót, a Csemadok helyi szervezete 15 856 eurót, az Érsekújvári Polgári Klub 3000 eurót, a KultúrKorzó 25 ezer eurót kap, a Háromhidak Polgári Társulás 12 155 euróból gazdálkodhat. A Czuczor Gergely Alapiskola az Ismerjük meg gyökereinket projektre 2880 euró támogatást kapott, a magyar és szlovák nevelési nyelvű Cirill és Metód óvoda biztonságosabb udvart alakíthat ki 1400 euróból, a Blaho Pál utcai óvoda vidám családi rendezvényt szervezhet 720 euróból. A legbőkezűbb támogatásban idén is az érsekújvári, elsősorban elsőligás és a fiatal tehetségeket felkaroló sportszervezetek részesültek. A képviselők ezt elsősorban azzal indokolták, hogy a pandémia idején, valamint azt követően is rendkívül fontos a városban élők egészséges életmódra szoktatása. Összesen 420 920 eurót osztott szét a testület a sportkluboknak. Ebből a HC Nové Zámky jégkorongozóinak 119 ezer eurót, a Start kézilabdaklubnak és a futballklubnak 95-95 ezer eurót hagytak jóvá. Jó hír, hogy pályázati támogatással kerékpárkölcsönzőt szeretnének nyitni a városban, a kerékpárutak egy része már elkészült a járási székhelyen és a lakosok előszeretettel használják. Jóval biztonságosabbá vált a közlekedés a kerékpárosok városának is nevezett Érsekújvárban. Téma volt továbbá a harc a klímaváltozás ellen. Klein Ottokár, Érsekújvár polgármestere hangsúlyozta, tavaly több száz fát ültettek ki a városban, és a helyi szervezetek, önkéntesek is lelkesen csatlakoztak a kezdeményezéshez. Az utcák tisztításával, a főtér átépítésével kívánnak hozzájárulni a városban az egészségesebb életkörnyezethez. A városi hivatal korábban átfogó projektet dolgozott ki a zöldövezetek kialakítására, a pályázat keretében mintegy ötven ezer euró értékben vásárolnának fákat és bokrokat, amelyeket 2021-ben és 2022-ben ültetnének ki. A testület jóváhagyta a lakosoktól beérkező pályázatok támogatását, ebben az évben is 20 ezer eurót osztottak szét különféle környezetszépítő projektekre. A részvételi költségvetésből kapható pályázati lehetőség egyre népszerűbb a városban élő fiatal családok körében, az önkéntesek egész évben gondoskodnak a kiültetett növényekről. Akadnak, akik az idén jóváhagyott támogatásból folytatják a korábban megkezdett zajszűrő fasorok kiültetését, a régi kis terek felújítását.

A vitában és a képviselői interpellációk során ismét elszabadultak az indulatok. Ladislav Borbély képviselő megvádolta Peter Podbehlý képviselőtársát, hogy valószínűleg Podbehlý volt az, aki az ünnepek előtt megfertőzte koronavírussal. Eva Polerecká a képviselői interpellációkban írásbeli választ kért Klein Ottokártól, hogy miért hallgatta ki a NAKA, és kit még rajta kívül. Gabriel Závodský a városi hivatal jogi osztályának vezetője elismerte, hogy őt is kihallgatták, de csak egyetlen dologra kellett válaszolnia, ismeri-e Polereckát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?