Ott kell segíteni, ahol erre a legnagyobb szükség van

Bártfára érkezett a szállítmány

Ötven lélegeztetőgépet adományoz egy magyarországi cég vezetője a környező országoknak, amelyek közül tíz jut Szlovákiának. Olyan helyre viszik, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Strieženec Horváth Ádám jelenleg Pozsony és a magyarországi Velence között ingázik. Családjával ott telepedett le és vezetett egy rendezvénytechnikával foglalkozó céget, míg a koronavírus-járvány padlóra nem küldte. Mivel a járványügyi intézkedések miatt nem lehet koncerteket, fesztiválokat, konferenciákat szervezni, ezért egy magyarországi egészségügyi segédeszközöket forgalmazó céggel kezdett együttműködést. Így ismerte meg Bócsi Leventét, a LimitlessMedical Kft. tulajdonosát, aki úgy döntött, magánemberként ötven lélegeztetőgépet adományoz a környező országok számára olyan helyekre, ahol igazán szükség van rá.

Északon rosszabb a helyzet

„Szlovákia számára tíz lélegeztetőgép jutott. Egy dunaszerdahelyi származású üzleti partneremmel, Martin Meliškóval, aki Bócsi Leventével megismertetett, szintén önkéntes munkában megszerveztük, hogy a felajánlott segédeszközök a megfelelő helyekre jussanak el. Felvettük a kapcsolatot az egészségügyi minisztériummal, a kormányhivatallal, hogy megtudjuk, hol van a legnagyobb szükség a gépekre. Egy szakmai csoport áll a háttérben, amelynek tagjai segítenek ebben. Kiderült, hogy noha a helyiek nem feltétlenül ezt érzékelik, mégis Szlovákia déli régióiról elmondhatjuk, hogy viszonylag jó helyzetben vannak. Sokkal rosszabbak a feltételek az északi járásokban. Így juttattunk el a tíz lélegeztetőgépből kettőt Alsókubinba, kettőt Bártfára, kettőt Poprádra. Az, hogy a további négy segédeszköz hová kerül, még nem dőlt el, de már elkezdődött az egyeztetés. Rózsahegyről tudjuk például, hogy ott nagy szükség lenne a segítségre” – fejtette ki Strieženec Horváth Ádám, aki gyermekkora nagy részét Galántán töltötte, erős kötődése van a városhoz.

Nem etnikai alapon

Két héttel ezelőtt a Euronews magyar stábját kísérte el fordítóként a galántai Covid-kórházba, ahol riportfilmet forgattak. „Ha már ott jártam, megkérdeztem a kórház igazgatóját, nincs-e szükség lélegeztetőgépekre. Az igazgató értékelte a megkeresést és kifejezte a háláját, de elmondta, szerencsére minden beteget megfelelően el tudnak látni. Természetesen egy Covid-kórházban nagy szükség van a lélegeztetőgépekre, de Galántán sajnos az a helyzet állt elő, hogy a Magyarországról nemrégiben kapott lélegeztetőgépeket sem tudják használni, mert nincs hozzáértő személyzet, aki kezelni tudná azokat” – tudtuk meg Strieženec Horváth Ádámtól. Többször hangsúlyozta, semmiféle politikai háttér nincs a munkájuk mögött, valóban csak az a céljuk, hogy ott segítsenek, ahol tudnak.

„A segítségnyújtáson túl szeretnénk példát mutatni is. Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy módjában áll támogatást nyújtani azoknak, akik szükséget szenvednek, az tegye meg. A koronavírus-járvány okozta helyzet valóban olyan helyzet, amikor össze kell fogni” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?