A tagállamokon múlik majd, beengedik-e az EU-ban nem regisztrált vakcinával oltottakat

koronavírus tengerpart
Brüsszel/Pozsony |

Azok is megkaphatják az uniós zöld igazolványt, akik nem kapták meg az oltást, szerepelhet rajta az orosz vakcina is, de nem biztos, hogy annak tulajdonosa minden országba beléphet.

Bemutatta az Európai Bizottság vezetője, hogyan képzelik el az oltási igazolványt, hivatalos nevén Digitális Zöld Igazolás (Digital Green Certificate). Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke szerint az új utazási okmánnyal a nyáron beindulhat az európai turizmus, és egyszerűbb, átláthatóbb utazást és belépési feltételeket jelent majd az utazni vágyóknak. A tervezetet még az Európai Parlamentnek és a nemzeti kormányoknak is el kell fogadniuk, de a tervek szerint a nyári szezon elején már működni fog a rendszer, mindenki hozzájuthat a zöld igazoláshoz.

Útlevél helyett igazolás

Bár korábban vakcinaútlevélként említették, a mostani terv szerint nemcsak azok kapják meg, akik már megkapták a koronavírus elleni oltást, de mindenki, aki utazni szeretne. Az igazoláson ugyanis a minimális személyes adatokon kívül szerepelni fog az oltás neve, a szállítmány száma, az oltás dátuma (első és ha kell a másik adag is), az is, hogy a tulajdonosa átesett-e már a fertőzésen (ez a tervek szerint a pozitív teszteredményt követő 11. naptól számított 90 napig adhat védettséget), de ide kerülnek az PCR- és antigéntesztek eredményei is. Két verzióban lesz elérhető, papír alapon és digitálisan is (ez utóbbi várhatóan egy okostelefonos applikáció formájában). Mindkettőn egy QR-kód lesz, ez tartalmazza majd az összes adatot. A dokumentum ingyenes lesz, és a kiállító állam hivatalos nyelvén és angolul is szerepelnek rajta az információk.

Bár ez a dokumentum nem lesz kötelező, várhatóan az összes európai ország bevezeti, csak ennek birtokában lehet majd belépni az egyes országokba – a légi közlekedésben a check-innél ellenőrizhetik, ám akkor is magunknál kell majd hordani, ha autóval, vonattal érkezünk egy országba, ha újra működik a határok nélküli schengeni övezet. „Az igazolás egyelőre csak az uniós államok körében lesz érvényes, ám a bizottság intenzíven tárgyal a szakmai szervezetekkel (Egészségügyi Világszervezet, Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség stb.) és országokkal (Amerikai Egyesült Államok, népszerű ázsiai országok stb.), hogy ott is elfogadják az uniós igazolást a beutazáshoz” – mondta lapunk kérdésére Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság egyik alelnöke. A bizottság alelnöke azt is megerősítette, a cél, hogy a nyár elejéig az európai lakosság legalább felét beoltsák, megvalósítható, hiszen a második negyed-évben több mint 300 millió vakcina érkezik az EU-ba.

Minden vakcinát beírnak

A tervek szerint minden uniós országban elfogadják azokat az oltásokat, amelyeket már jóváhagyott az Európai Gyógyszerügynökség (jelenleg ebből négy van: Moderna, AstraZeneca, Pfizer és Johnson& Johnson), de azokat az oltásokat is tartalmazhatja az igazolás, amelyeket a tagországok kormányai engedélyeztek (pl. az orosz Sputnyik V, vagy a kínai Sinopharm). A nagy különbség abban lesz, hogy míg az uniós szervezet által engedélyezett vakcinával szabadon utazhatunk, azokra, akik az orosz vagy a kínait kapták, ez nem vonatkozik majd automatikusan – minden ország maga dönti el, hogy beengedi-e azokat, akik ilyen vakcinát kaptak, vagy megtagadja a beutazást, esetleg további tesztet és/vagy karantént ír elő számukra.

„Az igazolás nem lesz mindig velünk, csak addig lesz érvényben, amíg világjárvány van, és ennek végét a WHO be nem jelenti” – mondta Michal Wiezik (Spolu) szlovákiai EP-képviselő. A zöld igazolás célja, hogy könnyebbé tegye az uniós polgárok utazását az EU-n belül, illetve később a többi országba, hogy újra tesztek és karanténkötelezettség nélkül, szabadon utazhassunk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?