Fizetni fog a hírekért a Facebook

Facebook

A Facebook megállapodást kötött a News Corppal arról, hogy fizetni kezd azokért a közösségi oldalon megjelenő hírekért Ausztráliában, amelyek a médiavállalat alá tartozó sajtótermékektől származnak.

A News Corp a világ egyik legnagyobb médiacége, amelynek tulajdonosa Rupert Murdoch. A cég azonban a világ első olyan cége, amelynek a Facebook pénzt ad a tartalmai megjelenítéséért.

A felek 3 évre írták alá a megállapodást, de anyagi részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

A News Corp ernyője alá tartoznak: az amerikai Fox News, a New York Post, a Wall Street Journal,  a brit Sun és a The Times. Ausztráliában a legolvasottabb lapnak a sydney-i The Daily Telegraph számít.

Az egyezség előzménye, hogy az ausztrál parlament február végén megszavazta azt az új médiatörvényt, amely előírja a közösségi média-oldalak és internetes keresőmotorok tulajdonosai számára, hogy csak a hírportálokkal való megegyezés alapján közölhetik híreiket, vagyis egyes esetekben az előbbieknek fizetniük kell a hírtartalom megjelentetéséért.

A Facebook a döntésre azzal reagált, hogy ausztráliai platformján átmenetileg korlátozásokat vezetett be, a hírfolyamból eltűntek a helyi hírek, és az ausztrál portálok tartalmainak megtekintését is blokkolta a világ többi részén.

Az ausztrál kormány és a közösségi óriás később megegyeztek: a közösségi médiát fenntartó cégek és a tartalomszolgáltatók dolga eldönteni, mi hír, mi nem az, és hogy a Facebbok mekkora összegért közölhetik ezeket.

Mivel a kompenzáció mértéke nincs rögzítve a törvényben, az érintett vállalatokkal kell megegyezni: vitás esetekben a kormány dönt.

Korábban a Google is tiltakozott az ausztrál médiatörvény tervezete miatt: keresőjének leállításával és az országból történő teljes kivonulással fenyegetőzött.

Végül megegyezett a Facebookkal, és már február végén megállapodott a News Corppal: ugyancsak 3 évre.

A megegyezések értelmében a Google News Showcase az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és Ausztráliában számos lap tartalmait használhatja, a reklámokból származó bevételeit is hajlandó megosztani, továbbá pénzt fektet a megállapodás részét képező kiadványok hang- és videoalapú tartalmaiba és előfizetéses platformot fejleszt számukra.

(bl, 24.hu)

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?