Jövő hétre ígért állásfoglalást a Szputnyik V-ről a ŠÚKL

Szputnyik vakcina

A jövő héten kellene nyilvánosságra hoznia állásfoglalását az orosz Szputnyik V vakcina biztonságosságával kapcsolatban a szlovák Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) – tájékoztatott Jana Ježíková egészségügyi államtitkár.

A Moderna vakcinákból az elmúlt hetekben kevesebb érkezett, de a jövő héten felgyorsulhat ezeknek a vakcináknak a beadása. „A jövő héttől oltópontokat nyitunk a Moderna beadására, havonta 140 ezer darabbal növekedni fognak a szállítmányok” - tette hozzá Ježíková.

Még tart a Szputnyik V. laboratóriumi ellenőrzése, eredmény március 23-ra várható. „Várakozásaink szerint a jövő héten megkapjuk a ŠÚKL végleges jelentését” - mondta Ježíková.

Az államtitkár tájékoztatása szerint márciusban valamennyi vakcinából több érkezik az országba, kivéve az AstraZenecát, amelyből 300 ezret kellett volna leszállítania a gyártónak. „Az AstraZeneca közölte, hogy márciusban csak 25 184 vakcina érkezik, ehhez kell alkalmazkodniuk a nagy oltóközpontoknak, ahol az AstraZenecát adják be. A maradék vakcinákat a második oltásra használják fel” - jelentette ki az államtitkár.

Emlékeztetett, hogy nem igazoltak közvetlen összefüggést az AstraZeneca vakcina beadása és néhány haláleset között, azok az országok, amelyek szüneteltetik egyes gyártási sorozatok felhasználását, ezt csupán elővigyázatosságból rendelték el. „A ŠÚKL és a szakértői konzílium is az AstraZenecával való oltás folytatását javasolta” - fűzte hozzá Ježíková.

Szlovákiában 220 ezren már a második oltást is megkapták, a beoltottak száma Ježíková szerint gyorsan nő, köszönhetően az újabb szállítmányoknak és az újabb oltópontok megnyitásának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?