Eddig meg nem erősített sajtóhírek szerint több atombombával készül Nagy-Britannia a Brexit utáni létre

Boris Johnson

Nagy-Britannia több mint 40%-al növelheti atomtöltetei számát: a jövőben a jelenlegi 180 helyett 260 nukleáris töltetű Trident rakétájuk is lehet – jelentheti be hamarosan a Financial Times értesülései szerint Boris Johnson brit miniszterelnök.

A héten bemutatásra kerülő, Nagy-Britannia új kül- és védelempolitikai alapdokumentumból: a „Globális Britannia egy Versengő Korban” című stratégiai iratból ezek a hírek olvashatók ki.

A brit sajtó egybehangzó értesülései szerint Boris Johnson ezekkel a szavakkal vezeti majd fel az új alapdokumentum parlamenti ismertetését, melyet a koronavírus-járvány miatt többször is elhalasztottak:

„Mélységesen optimista vagyok Nagy-Britannia világban betöltött helyével és azzal kapcsolatban, hogy képesek leszünk megragadni az előttünk álló lehetőségeket”.

A kiszivárgott részletek szerint az atomtöltetek számának növelése mellett kiépítenének egy olyan irányítási központot is, mint a Fehér Házban található, ún. Situation Room.

Továbbá létrehoznak egy új terrorelhárítási műveleti központot is, ahol a titkosszolgálatok a rendőrséggel és az ügyészséggel együttműködve, a lehető leggyorsabban léphetnek majd fel a terrorista fenyegetéssel szemben.

Az alapdokumentum szerint a brit külpolitika fókuszába a délkelet-ázsiai térség: az Indiai- és a Csendes-óceáni térség kerül.

A legkomolyabb katonai fenyegetésként Oroszországot nevezik meg a dokumentumban és Kínát immár nem csupán biztonsági, hanem rendszerszintű kihívásként jellemzik.

(bl, 444)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?