A szlovák vakcinaprogramban részt vevő magyarok nyilatkoznak az oltásról

vakcinakampány
Pozsony |

Már két hónapja zajlik az egészségügyi minisztérium vakcinakampánya, amelyhez a szlovákiai magyar kisebbség képviselői is csatlakoztak. Arról kérdeztük őket, miért döntöttek így, illetve milyen eredményt várnak el a vakcinaprogramtól.

Az egészségügyi minisztérium január elején indította útjára a szlovákiai vakcinakampányt, amelybe jelentős közéleti személyiségek, hírességek és sportolók is beszálltak. A tárca folyamatosan bővítette a népszerűsítő programot, februárban pedig már arról számolt be, hogy a nemzeti kisebbségek képviselői is csatlakoztak a kampányhoz. Ennek megfelelően a nyilatkozataik szlovákul, valamint kisebbségi nyelven is elérhetőek a www.slovenskoproticovidu.sk nevű honlapon.

A Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) az utóbbi hónapokban folyamatosan szondázta a közvéleményt azzal kapcsolatban, hogyan viszonyulnak az emberek a vakcinához, illetve hajlandóak-e lennének beoltatni magukat. A legutóbbi felmérésük alapján úgy tűnik, hogy egyre inkább nő a hajlandóság: a megkérdezettek közel 40 százaléka mondta azt, hogy biztosan beadatja az oltóanyagot (legutoljára tavaly áprilisban volt ekkora az oltási kedv). A válaszadók további 25 százaléka bizonytalan, nem tudta eldönteni, hogy beadatná-e a vakcinát, vagy sem. Az oltási kampány éppen ezt a réteget célozza meg.

Kapcsolódó cikkünk

Azt pontosan nem lehet meghatározni, hogy az oltási hajlandóság növekedésében mekkora szerepe volt a kampánynak, a felmérés készítésében részt vevő Seesame ügynökség munkatársa, Michaela Benedigová viszont úgy gondolja, ha minél több ember osztja meg pozitív tapasztalatait az oltással kapcsolatban, annál többekben oszlik el a félelem.

A legfrissebb adatok szerint eddig 440 266 embert oltottak be Szlovákiában, közülük 220 863 kapta meg már a második dózist is.

💉 Celkový počet zaočkovaných osôb prvou dávkou vakcíny je 440 266, za predchádzajúci deň pribudlo 11 042 zaočkovaných....

Közzétette: Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky – 2021. március 16., kedd

 

Ami az átoltottság területi eloszlását illeti, nem figyelhető meg nagy eltérés az egyes megyék között, tehát a magyarlakta régiókban is szinte ugyanolyan tempóban zajlik a vakcinázás, mint az ország többi részében.

Nemrégiben beszámoltunk arról, hogy ha minden a tervek szerint halad, akkor Szlovákiában augusztus végére meglehet a kellő mennyiségű vakcina ahhoz, hogy a lakosság 70 százaléka be legyen oltva. Más kérdés, hogy a szállítmányok időben megérkeznek-e. Ez azonban nemcsak a tárcán múlik, hiszen az ország lakosságának átoltottsága értelemszerűen attól is függ, mennyien hajlandók beadatni a vakcinát. S bár igaz, hogy a hajlandóság nő, a megkérdezettek egyharmada még mindig egyértelműen elutasította az oltóanyagot.

Felkerestük az oltási programban részt vevő szlovákiai magyarokat, és arról kérdeztük őket, miért szálltak be a vakcinakampányba, illetve milyen eredményeket várnak tőle.

Bárdos Judit

A színésznő meg van győződve arról, hogy nincs értelme félni a vakcinától. Éppen ellenkezőleg, úgy gondolja, hogy az oltás életeket menthet, és erre van szükség ahhoz, hogy a hétköznapjaink végre visszatérhessenek a normális kerékvágásba.

„Alig várom, hogy újra szabadon mehessek moziba, színházba vagy koncertekre”

– mondta a színésznő. Azzal kapcsolatban, hogy miért csatlakozott a vakcinaprogramhoz, Bárdos Judit azt mondta, ha már csak egyetlenegy embert is sikerül meggyőznie az oltás beadatásáról, akkor már megérte neki.

„Megszólítottak, én pedig egyszerűen elvállaltam, mivel úgy gondolom, hogy a védőoltás segíthet újra emberközeli életet élni”

– tette hozzá.

Bárdos Judit

Hégli Dusan

Az Ifjú Szivek Táncszínház művészeti igazgatója saját bevallása szerint azért is vállalta el a részvételt, mert úgy értesült, hogy a szlovákiai magyarok körében kifejezetten nagy az elutasítás az oltással kapcsolatban (a Focus ügynökség februári felmérése például arra mutatott rá, hogy az MKP választói közül 26,2 százalék adatná be az oltást, míg 28,5 százalék inkább elutasítaná – szerk. megj.).

„Számos oka lehet annak, hogy a szlovákiai magyarok miért olyan elutasítóak. Talán sok magyar nyelvű összeesküvés-elmélet terjed a világhálón. Mindenesetre úgy gondoltam, hozzájárulhatok ahhoz, hogy megértessük az emberekkel: talán nem ez a legjobb út, de jelenleg ez az egyetlen járható”

– vélekedett Hégli. 

Hégli Dusan

 A kampánnyal kapcsolatban azt mondta: nem gondolja, hogy a közéleti személyek nyilatkozata miatt tízezrek fognak szaladni az oltásra, de az a tapasztalata, hogy bizonyos mikroközösségekben igenis lehet hatni az emberekre.

„Vannak ismerőseim, akik bizonytalanok voltak, de miután megtudták, hogy jómagam is beoltatom magam, már jobban hajlottak a vakcina felé”

– mesélte a Szivek művészeti igazgatója. Megjegyezte: a kampányt azért is tartja fontosnak, mert a közösségi média tele van álhírekkel és félinformációkkal, így most különösen fontos, hogy az emberek olyan személyektől tájékozódjanak, akiknek megvan a hitelessége.

Hanesz Angelika

A pedagógus úgy fogalmazott, a koronavírus miatti korlátozások szinte mindannyiunk életére kihatnak, ezért csak közösen tudunk ellene védekezni.

„A sok információ között nehéz eligazodni. Én bízom a tudományban és az orvosok szakmai véleményében. Oltásokkal már sok járványt sikerült visszaszorítani a múltban is, hiszek benne, hogy ez most is sikerül. Véleményemmel támogatom a szakemberek álláspontját és egyben szeretném megköszönni az orvosok és egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját”

– mondta az oktató.

Hanesz Angelika

Hozzátette, örömmel fogadta, hogy a tanárok elsőbbséget kaptak az oltási programban, hiszen ez is kifejezi a társadalomban betöltött szerepüket. Emellett megjegyezte: az oltásnak szerencsére nála nem voltak semmilyen mellékhatásai, de a közösségi médiában található hozzászólásoktól lassacskán „kiütést kap”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?