MMA: kiváltságos elitbe került Jan Blachowicz

Jan Blachowicz

„Ha valakitől ki kellett kapnom, akkor örülök, hogy ő volt az” – mondta Jan Blachowiczról az új-zélandi Israel Adesanya, aki kevésnek bizonyult a lengyel félnehéz-súlyú MMA-bajnok ellen. 
 

A bajnoki sikernek az összképet illetően van hatalmas jelentősége. Blachowicz ugyanis hivatalosan is bekerült a legjobbnak számító aktív bunyósok elitjébe. A 8. helyre került az UFC-ben sokat emlegetett ún. pound for pound besorolásban, mely szerint a harcost a saját súlykategóriájában mutatott teljesítménye szerint értékelik. A hangsúly tehát a saját súlycsoporton van. Ezért nem kell meglepődni, hogy Adesanya, aki a Blachowicz elleni meccsét elveszítette, még így is Blachowicz előtt van a ranglétrán, egészen pontosan a 6. helyen.

Érdekes

P4P-besorolás

1. Habib Nurmagomedov 
2. Jon Jones
3. Kamaru Usman
4. Stipe Miocic
5. Alexander Volkanovski
6. Israel Adesanya
7. Dustin Poirier
8. Jan Blachowicz
9. Max Holloway
10. Deiveson Figuereiredo

Effektivitás vs. stílus 

A mérkőzés előtti tippek eléggé megoszlottak. Kevéssel többen voltak, akik az eddig látottak alapján verhetetlennek tartották „Az Utolsó Léghajlító” Adesanyát, aki 20:0-s „életrajzzal” vállalta el a „melót”. 

Állóharcban valóban gondot okozott Blachowicznak a technikás Adesanya, aki lengyel ellenfele lábát sebezte meg leginkább, melynek következtében Blachowicz mintha kezdett volna alulmaradni. Viszont ezalatt ő is bevitt jó pár ütést, és Adesanya is kezdett fáradni három kör után. Ekkor mutatkozott meg, hogy Blachowicz miért bajnok. Hajlandó volt ugyanis egészen három körig egy meglehetősen kiegyenlített és egyúttal eléggé veszélyes állóharcba belemenni egy nagyra becsült kick-boxossal, és csak ezután érvényesítette igazi tervét. Első próbálkozásra vitte le a földre Adesanyát a negyedik körben, s ezt megismételve az utolsó menetben is, így egyértelműen eldöntve a mérkőzést.

Átgondolt taktika

Blachowicz és csapata nyilván érezték, hogy a földharc lesz a döntő tényező, hiszen Adesanya e téren nem túl rutinos (ami a profi meccseket illeti), viszont kulcsfontosságú volt, hogy türelmes maradjon, és ne fusson bele korai csapdákba. Adesanyának ugyanis remek földreviteli védekezése van, sokan próbálkoztak ezzel ellene, de el is buktak mind. 
Blachowicz egy igazi, kompakt kevert harcművész. Nem egyetlen sportág művelője, hanem a különböző stílusokat kovácsolta össze. Méltón helytállt lábon is az UFC egyik, ha nem a legjobb kick-boxosa ellen, majd pedig a földbe gyűrte a kihívót. 
Blachowicz stílusa lehet, hogy a mindennapi nézőnek nem igazán szemet gyönyörködtető, viszont a harcban végezetül a hatékonyság az, ami elsősorban számít.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?