Még jobb koronavírus-vakcinákra számíthatunk, közölte a WHO vezető kutatója

Dr. Soumya Swaminathan

Akár már év végén vagy jövőre elérhetők lesznek új koronavírus elleni vakcinák, melyekhez injekcióstű sem lesz szükséges és szobahőmérsékleten is tárolhatók, közölte egy interjúban Dr. Soumya Swaminathan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető kutatója.

6-8 új oltóanyag klinikai tesztelése fejeződhet be és eshet át a felülvizsgálaton 2021 végéig - értesült a Bloomberg.

Világszerte jelenleg 10 koronavírus elleni vakcina működik bizonyítottan, ezt a palettát egészíthetik ki az új formulák.

Lenyűgözőek a vakcinák, amik már a rendelkezésünkre állnak. De tovább tudunk fejlődni. Úgy gondolom, hogy 2022-ben már jóval előrehaladottabb oltóanyagaink lesznek

magyarázta Swaminathan.

A jelenleg még kísérleti fázisban lévő vakcinák alternatív technológiára épülnek: egy dózis is elég lehet majd belőlük és van köztük olyan is, amihez tényleg nem lesz szükség injekcióstűre. Ezeket orálisan, orrspray-n vagy bőrön keresztül, esetleg tapasz alkalmazásával is be tudjuk juttatni a szervezetünkbe.

Swaminathan szerint ezek a védőoltások jobban megfelelnének bizonyos csoportoknak: köztük például a terhes nőknek.

Jelenleg összesen több mint 80 vakcina áll kifejlesztés alatt, de ezek többsége még nagyon korai szakaszban jár és lehet, hogy nem is lesz sikeres. A már hatásosnak bizonyult oltóanyagok gyártói pedig eközben azon dolgoznak, hogy a mutánsok ellen is minél nagyobb védettséget nyújtson a találmányuk.

(bl, 24.hu)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?