Bizottsági szóvivő: vakcinák unión belüli elosztása a tagállamok közötti megállapodásokon alapul

koronavírus-vakcina

A koronavírus elleni vakcinák unión belüli elosztása a tagállamok közötti megállapodásokon alapul, amelyek eltérhetnek az elosztás méltányos és népességarányos elvétől – közölte Eric Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján pénteken.

Sebastian Kurz osztrák kancellár pénteken újságírók előtt azt mondta, hogy az oltóanyagok kiszállítása az egyes európai uniós országokba nem egyenlő mértékben történik, vagyis nem minden ország kapja meg lakosságarányosan a neki járó mennyiséget.

Az osztrák kancellár kijelentésével összefüggő kérdésre válaszolva Eric Mamer kijelentette, a tagállamoknak joguk van egymás között megállapodást kötni az oltóanyagok elosztását illetően.

Kijelentette: az, hogy az egyes vakcinák tagállamok közötti elosztása igazságos-e, vagy sem, nem az Európai Bizottság dolga megmondani. Ez tagállami kérdés – közölte. Kiemelte továbbá: egy adott ország dönthet úgy, hogy nem kívánja átvenni az általa korábban tervezett teljes vakcinaadagot. Ezek a dózisok válnak elérhetővé más tagállamok számára, illetve válnak új megbeszélés és megállapodás tárgyává. Ez egy átlátható mechanizmus, amely a tagállamok közötti megállapodásokon alapul – tette hozzá a bizottsági szóvivő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?