Čaputová: Krajčí lemondása nem tálalható áldozatként

Zuzana Čaputová
Pozsony |

Zuzana Čaputová államfő úgy tekint Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter lemondására, mint annak a helyzetnek a természetes kimenetelére, amellyel a koronavírus-világjárvány következtében az egész társadalomnak szembe kell néznie. Nem tud ezért azonosulni azzal az értelmezéssel, amely Krajčí lemondását egyfajta áldozatként tálalja. Az államfő ezt azután jelentette ki, hogy elfogadta Krajčí lemondását.

„Hiszem, hogy egészségügy-miniszterként a legjobb tudása és lelkiismerete szerint járt el, és hogy a jó szándék vezérelte a döntéseit. Sajnos, ahogy azt mindnyájan tapasztalhattuk a saját bőrünkön, néha ez sem hozza meg a kívánt és a szükséges eredményt” – mutatott rá az államfő.

Čaputová felidézte, hogy Krajčí feladata volt többek között a világjárvány elleni küzdelem alapját képező egészségügyi és epidemiológiai terv elkészítése is. „Tény, hogy több kulcsfontosságú intézkedésnek sem sikerült érvényt szereznie, és ezen a téren nem támogatták önt a kormánytagok, sőt a saját miniszter kollégái sem. A helyzet ezért is romlott folyamatosan” – jegyezte meg az elnök asszony.

Čaputová hangsúlyozta, hogy becsüli Krajčí elhivatottságát. A politikai konzekvencia levonását ugyanakkor a miniszteri mandátum szerves részének tekinti. Emlékeztetett, hogy a választások előtt a politikai felelősségvállalás volt az egyik fontos téma, az OĽaNO mozgalom pedig támogatta a nyilvánosság ezzel kapcsolatos elvárásait.

Krajčí utódjától az elnök asszony azt várja, hogy a járványellenes küzdelemhez minden tekintetben nyomatékosabban fog támogatást és segítséget igényelni a kabinettől. „Mert ha az egészségügy-miniszter továbbra is tehetetlen maradna, az azt jelentené, hogy mindnyájan tehetetlenek vagyunk. Ez az állapot pedig a szlovák állampolgárok számára elfogadhatatlan” – hangsúlyozta.

Az egészségügyi tárcát ideiglenesen Eduard Heger (OĽaNO) pénzügyminiszter fogja vezetni mindaddig, amíg ki nem nevezik az új egészségügy-minisztert.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?