Videósorozatot készítenek a gimnazisták

A gimnazisták a Mamma mia! utolsó próbáján (A Tsízió képarchívuma)
GALÁNTA |

Hiányoznak a diákszínpad tagjainak a próbák és a fellépések, ezért videókkal kedveskednek a nézőknek. A karantén alatt felüdülést jelent nekik verssel, prózával foglalkozni.

A Kodály Zoltán Gimnázium korábban nagy sikerrel működő Tsízió Diákszínpada az egy éve tartó karantén óta lényegében nem működik.

Motiválni a diákokat

A távoktatás, online tanulás nem terjed ki a szakköri tevékenységre. A csoport vezetője, az iskola tanára, Ollé Krisztina elmondta, abból indult ki, hogy mivel hatvan tagja van a diákszínpadnak, még online kapcsolással sem nagyon tudna dolgozni a diákokkal.

„Ha bekapcsolódnának is az online órába, akkor sem lehet pótolni az iskolában tartott próbákat. Ennyi résztvevőnél túl sokan szóhoz sem jutnának, nem is látnánk egymást rendesen. Bizakodva vártuk, hogy majd a téli szünet után visszatérünk az iskolába és elkezdhetjük a munkát. Sajnos nem így történt. Csak teltek a hetek, és az egyik diák megkérdezte, nem készítünk-e valamit a március 15-i megemlékezésre, hiszen minden évben készültünk műsorral, amelyeket nagy sikerrel mutattunk be. Ekkor jutott eszembe, hogy készítsünk videókat, amelyekben egy-egy verset, prózát elmondanak a gyerekek” – mondta el a csoport vezetője.

Ollé Krisztina azért vélte jó megoldásnak a videókat, mert nem kell hozzá komoly technikai felszerelés, mobiltelefonnal bármelyik diák fel tudja venni a saját produkcióját, illetve azért is, mert az idei tanév elején, mielőtt ismét bezárták volna az iskolát, kétszer tartottak próbát, amelyen néhány helyzetgyakorlaton kívül nem csináltak mást.

Nem volt idő összeszokni

„A hatvan diákból tizenöt elsős. A legtöbbjükről a nevükön kívül szinte semmit sem tudok, mert esélyünk sem volt arra, hogy megismerkedjünk. Megszólítottam őket, keressenek egy-egy művet, amelyet szívesen előadnának. Volt, aki maga keresett műveket, volt, akinek segíteni kellett ebben, majd mindenkivel külön-külön megbeszéltük, hogyan kellene előadni a produkciót, és elkészültek az első videók” – magyarázta a tanárnő.

A videósorozatnak, amelynek eddig négy része készült el, a Felvidéki üzenetek címet adták. Nemes Nagy Ágnes, Örkény István, Száz Pál és Závada Pál egyegy írását Mihalovič Veronika, Hanzelík Zsaneta, Záreczky Terézia és Kempski Rebeka adta elő, a videók a Tsízió Diákszínpad közösségi oldalán láthatók. Ezen a héten további két rész megjelenése várható, majd március 15-én egy újabb.

„Sajnos nem tudjuk, mikor térhetünk vissza az iskolába, így még valószínűleg sok videó fog elkészülni a karantén alatt. Úgy tervezem, megszólítom a volt diákokat, egykori tsíziósokat, illetve a felvételik után a leendő gimnazistákat, ha van kedvük, ők is kapcsolódjanak be a sorozat készítésébe” – árulta el Ollé Krisztina.

Március 15-én új videó

A Tsízió Diákszínpad legutóbb karácsonyra készített egy 20 perces összeállítást Békesség ünnepén címmel, amelyben a diákszínpad tagjai adtak elő részleteket Ady Endre, Dsida Jenő, József Attila, Juhász Gyula, Márai Sándor és Teréz anya költeményeiből, írásaiból. „A gyerekek ebben is nagy lelkesedéssel vettek részt, de sajnos az akkor aktuális járványügyi korlátozások miatt csak nagyon kevesen szerepelhettek benne. Ezt szerettem volna most elkerülni, hogy a diákszínpad minden tagja esélyt kaphasson a szereplésre. Március 15. alkalmából mindenképpen egy Petőfi Sándor-verssel készülünk, a költészet napjára pedig egészen biztosan József Attila egy művét fogjuk kiválasztani” – tudtuk meg Ollé Krisztinától.

Visszavágynak a színpadra

A Tsízió vezetője azt is elmondta, hogy a hatalmas sikert aratott Hair, majd a Jézus Krisztus szupersztár után a Mamma mia! című musicallel készültek. A tervek szerint tavaly tavasszal adták volna elő, de a koronavírus- járvány közbeszólt. A bemutatót őszre halasztották, de ismét elmaradt az előadás. A csapat vezetője attól tart, hogy ezt a darabot teljesen újra fog kelleni tanulni, vagy kénytelenek lesznek lemondani róla, hiszen azóta már egy évfolyam leérettségizett és félő, hogy a következő is leérettségizik, mielőtt ismét színpadra állíthatnák, illetve ott vannak az elsősök, akik még tulajdonképpen el sem tudták kezdeni a munkát a csapattal. A diákszínpadból kinőtt Paradigma verséneklő együttes és a Rock-it zenekar, amelyek a Tsízió produkcióiban is rendszeresen szerepeltek, ugyancsak nem tudnak próbákat tartani, mert a tagjaik különböző járások különböző településein laknak. „A versekkel, prózákkal legalább egy kicsit szeretnénk visszaidézni a diákszínpad munkájának hangulatát. A videók készítése remélem arra is jó, hogy a diákok valamelyest kizökkenjenek a karantén egyhangúságából” – zárta Ollé Krisztina.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?