Kalandok a tej körül

Vasárnap

A tejek és tejtermékek kínálata rendkívül széles, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan készül a joghurt, a főzőtejszín vagy pasztőrözött tej – kalandozzanak velünk a tejtermékek változatos világába!

Miért fogyasszuk?

A tej és a belőle készült termékek nagy mennyiségű kalciumot, káliumot, foszfort, A-, D- és B12-vitamint tartalmaznak, melyek hozzájárulnak a magas vérnyomás optimalizálásához, csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás és a 2. típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A savanyú tejtermékek jótékonyan hatnak a bélrendszer működésére.

 

A tej és fajtái

A tehéntejen kívül kecske- és juhtej is kapható. A kecsketejnek jellegzetes mellékíze van, a juhtej édesebb és könnyebben emészthető.

* Laktózmentes: laktáz enzim hozzáadásával készül, mely az összetett cukrot egyszerű cukorra bontja le.

* Pasztőrözött: előállításakor a tejet 15 másodperc alatt melegítik fel legalább 71,7°C-ra. Az ilyen tej egészségügyi szempontból biztonságos, megőrzi eredeti tulajdonságát és összetételét. Ajánlott tárolási hőmérséklete 8°C.

* Ultramagas hőmérsékleten hőkezelt: úgy készül, hogy a tejet 2–8 másodperc alatt 135–150°C-ra melegítik. Ez biztosítja, hogy a tej 5 hónapig max. 24°C tárolási hőmérsékleten eltartható, miközben megőrzi fehérje- és vitamintartalmát.

* A teljes tej legalább 3,5% zsírt, a félig fölözött, ún. „feles” tej 1,5–1,8 % és a sovány vagy fölözött tej legfeljebb 0,5% zsírt tartalmaz, utóbbi ásványianyag- és vitamintartalma megegyezik a teljes és a félig fölözött tej tulajdonságaival, de a fontos antioxidánsoknak csupán a töredékét tartalmazza.

 

Tejszínváltozatok

* Habtejszín: Az igazi tejszín legalább 30 százalékos zsírtartalmú, s mivel habbá verhető, habtejszínnek is nevezzük. A boltokban kapható habtejszín adalékanyagokat és cukrot is tartalmaz (ezek nélkül állás közben a zsír és a víz szétválna). A magas zsírtartalmú tejszíneknél előfordul, hogy a doboz sarkából ki kell nyomkodnunk a sűrű tejszínt – ez nem jelenti, hogy a termék romlott, csak azt, hogy magas a zsírtartalma.

* Főzőtejszín: Mindössze kb. 10–15% zsírt tartalmaz, nincs benne cukor, és nem verhető habbá. Az ételek sűrítésére használjuk.

* Növényi alapú tejszín: A zabból, szójából, rizsből készült változatot laktózérzékenyek is fogyaszthatják, használata megegyezik a sima tejszínével. Néha tejfehérjével dúsítják, a laktóz-intoleranciában szenvedőknek tehát érdemes elolvasniuk az összetevők listáját. A növényi tejszínek könnyen felverhetők, és a belőlük készült hab is tartósabb, ízük viszont szegényebb, mint a valódi habtejszíné.

 

A tejföl titkai

A tejföl tejből készül, az aludttej föle, annak zsírja, azaz savanyú tejszín. A jó minőségű tejföl hófehér, krémes, íze enyhén savanykás. Zsírtartalma legalább 10%; 20% alatt félzsíros tejfölnek nevezzük.

* Érdekes: A tejfölt szinte az egész világon kedvelik – a francia crème fraîche legalább 30%, az angol sour cream 12–16% tejzsírt tartalmaz; fontos alapanyaga a szláv, a finn, a német konyhának, a görög és a bolgár konyha főleg salátákhoz használja, a japánok pedig egyes szusik készítéséhez. Érdekesség, hogy a kínaiak nem fogyasztják, mivel romlott tejnek tekintik.

* A magyar konyhában: a paprikás csirke, a töltött-, rakott-, székelykáposzta, a túrós csusza, a sonkás kocka és a legtöbb édes tészta is tejföllel készül. Nagyon sok leveshez, mártáshoz és főzelékhez is adható.

 

Hogyan készül?

* Vaj: köpüléssel állítják elő – addig ütik a tejszínt, amíg tejzsírra és vízre válik szét; utóbbit leöntik, és készen is van a vaj, aminek a zsírtartalma 80% körüli.

* Joghurt: a tejbe joghurtkultúrát oltanak, mely a tejcukrot tejsavvá alakítja. A görög joghurt sűrűbb, mivel a tejsavót eltávolítják belőle. Több fehérjét és zsírt, de kevesebb szénhidrátot és kalciumot tartalmaz.

* Kefir: a tej erjesztésével, savanyításával és kefirszemcsék felhasználásával készül.

* Író: a vaj gyártása során keletkezik. Kevés kalóriát, ám sok kalciumot tartalmaz.

* Sajt és túró: a sajtokat a kicsapódott tejfehérje és a savó szétválasztásával gyártják. A kicsapódás során túró keletkezik, oltóanyag hozzáadásával pedig sajt.

* Savó: a sajtok és a túró gyártása során keletkezik, édes vagy savanyú is lehet, s különálló italként is fogyaszthatjuk.

 

A teljes írás az Okos Konyha mellékletben jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti:

https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?