Véget ért a koalíciós válság

sulík matovič čaputová remišová kollár

Boris Kollár (Sme rodina) házelnök és az SaS is megerősítette, hogy véget ért a kormányválság, a négy koalíciós párt megegyezett.

A koalíciós vezetőknek sikerült megállapodniuk abban, hogy folyatják a közös kormányzást. A részleteket, beleértve a személyzeti kérdéseket is, egy közös sajtótájékoztatón fogják bejelenteni. Erről Richard Sulík pártelnök és gazdasági miniszter tájékoztatott az SaS országos tanácsának csütörtöki ülése után. A megállapodás része egy memorandum a jó kormányzásról, amelynek a betartása lesz az alapfeltétele annak, hogy az SaS a koalíció tagja maradjon. Boris Kollár, a parlament és a Sme rodina elnöke az Expres Rádió közéleti műsorában kijelentette: a kormányválság véget ért.

Sulík megerősítette, hogy a partnerek már szerdán (március 10.) megegyeztek. Hozzátette: „nagyon jó” megállapodás született, de még nem végleges, bizonyos részleteken a mai nap folyamán még finomítani fognak. Az SaS elégedett a fejleményekkel. Hogy Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszter a helyén marad-e, nem árulta el. A memorandum szövegét Sulík elmondása szerint Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter fogja megfogalmazni.

Sulík meggyőződése, hogy értelmes egyezség született, amely hozzásegít a koalíción belüli viszonyok normalizálásához. „Richard Sulík bízik benne, hogy Igor Matovič-csal megtalálták a módját annak, hogyan viselkedjenek és kommunikáljanak egymással, betartva az egyezségeket. A múltbéli támadásokra már nem fog reagálni, mert az nem lenne hasznos a jövőbeni közös kormányzás szempontjából, olyan időszakban, amikor az állampolgároknak békére és az állam támogatására van szükségük” – áll az SaS közleményében. A pártelnök az újságíróknak elmondta: szerdán csaknem két órán át tárgyalt négyszemközt Igor Matovič (OĽANO) kormányfővel, sok mindent tisztáztak.

Kollár szerint sikerült lezárniuk a válságot. Ő is megerősítette, hogy közös sajtótájékoztatót fognak tartani. Hozzátette: minden koalíciós partner kapott is, és veszített is valamit.

A kormányválság a Szputnyik V vakcina vásárlása után robbant ki. A koalíción belül már régóta eszkalálódott a feszültség, részben Matovič és Sulík kommunikációja és kölcsönös üzengetései következtében.

Abban mindegyik párt egyetértett, hogy nem akarnak előrehozott választásokat. Az SaS és a Za ľudí a kormány átalakítását és személycseréket szorgalmaztak. Szóba került Igor Matovič kormányfő és Marek Krajčí egészségügy-miniszter (mindketten OĽANO) leváltása is. Az OĽANO kiáll a kormányfő és a miniszter mellett. A Sme rodina szerdán azt nyilatkozta, hogy öt szociális követelés teljesítése esetén marad a koalíció tagja.

KOALÍCIA POKRAČUJE 💚 🤝 Koaliční lídri našli dohodu pre ďalšie pokračovanie v spoločnej vládnej koalícii.

❗️...

Közzétette: Sloboda a Solidarita – 2021. március 11., csütörtök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?