Uniós biztos: nem engedhető meg, hogy politikai nyomás nehezedjen a médiára

Věra Jourová

A média fontos pillére a demokráciának, ezért nem engedhető meg, hogy politikai nyomás nehezedjen rá – jelentette ki Věra Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja szerdán.

Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének a médiaszabadság magyarországi, lengyelországi és szlovéniai helyzetéről tartott vitában Jourová azt mondta, az Európai Bizottság aggályai továbbra is fennállnak a média szabadságának helyzetével kapcsolatban.

Magyarország esetében egyebek mellett aggodalomra okot adónak nevezte, hogy a „független Klubrádió engedélyét nem újították meg”, megkérdőjelezhető okokra hivatkozva. A rádió adása továbbra sem érhető el egy új eljárás lezárultáig – mondta.

A cseh biztos reményét fejezte ki, hogy az általános uniós ügyek miniszteri tanácsában hamarosan ismét napirendre kerül a Magyarországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás, és a tagállamok áttekinthetik a média helyzetével kapcsolatos legújabb fejleményeket.

Jourová Lengyelországgal összefüggésben a bevezetni kívánt reklámadót emelte ki, Szlovéniával kapcsolatban pedig azt, hogy az újságírókat érő szóbeli támadások mellett – szavai szerint – „a kormány megpróbálja aláásni” a nemzeti hírügynökség függetlenségét a finanszírozás átszervezése által.

„Az erős vezetők azok, akik elfogadják az eltérő nézőpontokat, megengedik az állampolgáraiknak, hogy informálódjanak, nem pedig azok, akik elhallgattatják a kritikus hangokat” – fogalmazott.

Azt mondta, az Európai Bizottság mindenekelőtt azt tanácsolja az uniós tagállamoknak, hogy javítsák az újságírók biztonsági helyzetét, és lépjenek fel a médiaszereplők elhallgattatására irányuló alaptalan perek megindítása ellen. Kijelentette, a kormányoknak be kell tartaniuk kötelezettségeiket a média szabadságának biztosítására, és egészséges teret kell garantálniuk a médiapluralizmusnak. Hozzátette: az uniós bizottság nem fog habozni, ha fel kell lépnie, mert a nemzeti döntések nem felelnek meg az unió jogszabályainak. Véleménye szerint olyan új uniós eszköz létrehozására van szükség, amely megmutatja, hogy a média a legfontosabb szereplő a demokráciában – tette hozzá az uniós biztos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?