VIDEÓ: Elon Musk elárulta, hogy miért robbant fel újra a SpaceX Csillaghajója

SpaceX  SN10

Harmadik prototípusát veszítette el tesztelés közben a SpaceX. Elon Musk egy héttel az utolsó robbanás után árulta el, mi lehetett a gond a Starship (Csillaghajó) nevű űrhajóval.

Rájár a rúd a SpaceX-re: a vállalat Starship (Csillaghajó) nevű űrhajójának 3 prototípusa is felrobbant. A legutóbbi, az SN10 alig egy héttel ezelőtt. Míg az első kettő esetében a földet érésnél történt a baleset, az utóbbinál a landolás sikeres volt, de utána megsemmisült az egység.

A szakemberek azt vizsgálják, hogy mi okozhatta azt a detonációt, ami méterekkel emelte a levegőbe a Csillaghajót. A választ most maga Elon Musk adta meg, szokásához híven a Twitteren keresztül:

Just prior to SN11 being placed onto the launch mount, SpaceX employees lowered down each and every landing leg. Testing them, so unlike during the SN10 flight; they will hopefully deploy properly this time. pic.twitter.com/LJVl6zpnmo

— Austin Barnard🚀 (@austinbarnard45) March 9, 2021

A SpaceX vezére szerint a problémát az okozta, hogy az egyik hajtóműnél a tolóerő nem volt megfelelő, így nagyjából 10m/s-os sebességgel ütközött a földnek. Ez a becsapódás eltörte az SN10 egyik lábát, és az egyik rakéta alját, ami végül a robbanáshoz vezetett. Musk szerint a problémát már kijavítják az SN11-nél, így annál elvileg nem lesz ilyen gond.

Chris Bergin, a NASA tudósa szerint a helyzet nem ilyen egyszerű. Az alacsony tolóerő az üzemanyagtartályba szerelt nyomásszabályozónak köszönhető, amit azért építettek be, hogy ne robbanjon fel úgy a rakéta, mint a decemberi SN8-asé.

Musk szerint a tudós felvetése jogos: a változtatást ő hagyta jóvá, mert akkor jó megoldásnak tűnt, mostanra viszont kiküszöbölik ezt a problémát.

A SpaceX-et nem lassítják a sikertelenségek: hamarosan az SN11-et is repülési tesztre küldik.

(bl, hvg)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?