Az EP megfosztotta mentelmi jogától a Katalónia függetlenségéért harcoló politikusokat

katalán

Az Európai Parlament képviselői a keddi plenáris ülésükön megvonták három katalán politikai vezetőtől a mentelmi jogot.

A döntés a posztjáról elűzött egykori katalán kormányfőt, Carles Puigdemont, a hivatalától megfosztott egészségügyi minisztert, Toni Comínt és Clara Ponsatít, volt oktatásügyi minisztert érinti.

Carles Puigdemont esetében a plénum 400 tagja a mentelmi jog megvonása mellet döntött, míg 248-an ellene szavaztak. A másik két  függetlenségpárti politikus esetében is a túlnyomó többség a mentelmi jog megvonása mellett szavazott.

Történelmi fordulópont ez, ugyanis ezidáig nem volt még arra példa, hogy 42%-ban született volna egyetértés a mentelmi jogok megvonásáról.

A titkos szavazást hétfőn tartották, az eredményt pedig kedden tették nyilvánossá. Az EP ezen határozata elősegítheti kiadatásukat a spanyol hatóságoknak: Puigdemont és társai 2017 óta Belgiumban tartózkodnak, miután hazájukban az alkotmányellenesnek nyilvánított függetlenségi népszavazás miatt büntetőeljárás indult ellenük lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

A spanyol legfelsőbb bíróság ugyanabban az évben a politikusok kiadatását kezdeményezte, azonban a belga törvényszék tavaly januárban felfüggesztette az ellenük folyó eljárást, mivel az Európai Unió Bírósága előzőlegesen úgy döntött, hogy a 2019-es EP-választáson mandátumot szerzett politikusok mentelmi joga a megválasztásuk pillanatától érvényes, felfüggesztését pedig hivatalosan kérelmezni kell a képviselőtestületnél.

Az uniós parlament a szavazást megelőzően kiadott közleményében felhívta a figyelmet, hogy a spanyol ügyészség a katalán vezetők EP-mandátumainak megszerzése előtt emelt vádat ellenük, továbbá hangsúlyozta, hogy az ilyen eljárások tagállami hatáskörbe tartoznak.

Igaz ugyan, hogy az Együtt Katalóniáért választási koalíció politikusai mentelmi joguktól meg lettek fosztva, EP-mandátumuk továbbra is megmarad és így egyfajta védelmet élveznek. Még akkor is, ha Belgium és Skócia úgy döntött, hogy Ponsatít a spanyol hatóságok kezébe adja.

Ezt bizonyítja Lluís Puig esete is: akinek ugyancsak nem volt mentelmi joga, mégsem szolgáltatták őt ki a hatóságoknak.

A katalán politikusok bejelentették, hogy nem adják fel a harcot, és ügyüket ismét az uniós bíróság elé viszik.

(vilaweb,mti,bl)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?