Ismét divat a terrazzo!

Fotó: Shutterstock

2021 egyik slágeranyaga a hidegburkolatok terén a terrazzo. Nem új technológia, viszont érdemes újra felfedezni, hiszen sok lehetőséget rejt, és kültérben, valamint beltérben is a legtartósabbak közé sorolható.

Iskolák, kultúrházak, hivatalok, de akár templomok padlóján is találkozhattunk a terrazzo különböző változataival, sokan talán ezért sem tartják különösebben érdekes megoldásnak. Régi polgárházak folyosói is őriznek igényes terrazzo munkákat, ezekből látszik a legjobban, milyen jól variálható anyagról van szó.

Velencéből származik

A terrazzo egy műkő, amely természetes anyagokból készül. Már az ókorban is alkalmaztak hasonlókat, a terrazzót mégis a 14. századi Velencéből eredeztetik, ahol a felhalmozódott kőtörmeléket próbálták hasznosítani a munkások, és úgy döntöttek, hogy az apró darabokat kötőanyaggal egésszé öntik, a felületet pedig simára csiszolják. A mintázatot így a törmelék darabkáinak színei és formái adják.

Hol alkalmazhatjuk?

Kül- és beltérben egyaránt működik, a talajokon kívül például konyhai munkalap, vagy fürdőszobai mosdó is önthető terrazzóból. Leginkább folyosókon, előszobákban, beépített erkélyek esetében, vagy a vizes helyiségekben szokták alkalmazni (beleértve a konyhát is), a nedvesség ugyanis nem tesz benne kárt. Nappaliban vagy hálószobában kevésbé praktikus, mert hideg és kemény felület.

Érdekes

Előnyei

- elegáns

- tartós

- variálható

- könnyű tisztán tartani

- vízhatlan

- tűzálló

- linóleummal aljzatkiegyenlítő nélkül is lefedhető

Fel lehet újítani a régit?

A 60-as évek előtt épült társasházak szinte mindegyikében találkozhatunk terrazzóval. A lépcsőházakban még utána is az egyik legelterjedtebb burkolóanyag volt, de a második világháború előtt a lakástereken belül is sok esetben alkalmazták. Ezeket a felületeket a lakástulajdonosok azóta nagyrészt lecsempéztették, vagy más burkolóanyaggal borították. A linóleumok, szőnyegek, padlólapok alatt sokszor teljesen ép terrazzót talál az új tulajdonos. A habarcsmaradványok nem jelentenek gondot a csiszolásnál. Ha a felület nincs összetörve és berepedezve, nagyjából annyi pénzből fel is újíttatható, mintha megvennénk rá az új burkolatot. A repedezett terrazzo felújítása viszont már költségesebb, hiszen a hiányzó, kitöredezett részeket ismét be kell tömni. Az újracsiszolás után a terrazzo padló több árnyalatnyival világosabb, fényesebb lesz, szinte mintha új lenne.

Erre azért figyeljünk

A terrazzo padló újracsiszolása ugyan nem hosszadalmas, viszont hangos munka, ráadásul porral jár. Bár a csiszológép a nagy részét magába szívja, néhány százalékban mégis szétterül a por lakáson, így érdemes lefedni a bútorokat, és elzárni az ajtónyílásokat. Ha makacs szennyeződéseket tartalmaz a terrazzo padlónk (konyhában vagy spájzban ez nem ritka), nem biztos, hogy teljes mértékben sikerül kicsiszolni a felületből a foltokat. Ezekre viszont patinaként is tekinthetünk.

Érdekes
Hátrányai

Hátrányai

- utólag nem megbontható

- kőkemény

- nedvesen csúszós, balesetveszélyes

- hideg (ez csak télen hátrány)

Én is kitalálhatom?

Mintákat, színeket, de még feliratokat is tervezhetünk új terrazzo padlónkba vagy konyhai munkalapunkba. A kivitelezőtől ilyen esetben kérjünk pontos árajánlatot, mert ez természetesen nem annyiba fog kerülni, mintha homogén felületet kérnénk, hanem jóval többe.

Ha mégsem tetszik…

Tévedni mindenki szokott, így előfordulhat az is, hogy utólag jövünk rá: megálmodott terrazzo padlónk nem felel meg az igényeinknek. Ilyenkor nem szükséges feltöretni, hagyni kell szépen békén, mehet rá a szőnyeg, vagy éppen a linóleum (mivel teljesen simára csiszolták, aljzatkiegyenlítő folyadékot sem kell ráönteni). Ha egy más típusú hidegburkolatot szeretnénk helyette (akár talajfűtéssel), minden további beavatkozás nélkül rádolgozható. Aki majd 50 évvel utánunk ismét a terrazzót szeretné, a csemperagasztó maradékát könnyedén lecsiszoltatja róla.

Pótmegoldásként

Ha csak egy-egy kisebb felületen szeretnénk alkalmazni, és nem érné meg egy terrazzoöntő brigádot hívni, válogathatunk a terrazzo mintájú greslapok közül. Ezek kaphatóak bármelyik barkácsáruházban, kőműves is tud velük dolgozni, és eltávolításuk is csak olyan, mint bármelyik más padlólapé.

 

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!
Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?