Megkezdődött a George Floyd halálát okozó rendőr pere az Egyesült Államokban

George Floyd

Megkezdődött hétfőn Derek Chauvinnak, az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőrnek a pere az Egyesült Államokban.

A tavalyi incidens tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen.

Chauvint, a büntetőper fővádlottját a többi között gyilkossággal vádolják a minneapolisi bíróságon zajló perben. Elítélése esetén akár 40 év szabadságvesztésre számíthat Minnesota államban. Emellett gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is vádat emeltek ellene, ami tíz év börtönnel sújtható bűncselekménynek számít.

Az első meghallgatás március 29-én lesz az ügyben.

Tavaly május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért a rendőrök lefogták, és a földre teperték. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt nyolc percen keresztül. George Floyd hiába könyörgött, hogy hagyja abba, mert nem kap levegőt. A férfi nem sokkal később meghalt.

Az áldozathoz mentőt hívtak, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrök testkamera-felvételeiből később kiderült: Floyd már az intézkedés előtt rosszul volt. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakán térdeltek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt.

A négy intézkedő rendőrt elbocsátották, Chauvin három kollégája ellen bűnpártolás miatt emeltek vádat esetükben elkülönítve folytatják le a pert, amely augusztus 23-án kezdődik meg.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?