MKP: Klus kérjen bocsánatot!

MKP: Klus kérjen bocsánatot!
Pozsony |

Forró Krisztián, az MKP elnöke a hétfői sajtótájékoztatóján elfogadhatatlannak nevezte Martin Klus (SaS) külügyi államtitkárnak a szlovákiai magyarokról tett kijelentéseit és a bocsánatkérést követel.

A sajtótájékoztatón, Gyimesi György, az OĽaNO parlamenti képviselője szintén Klust kritizálta. Ugyancsak visszautasította Ivan Korčok (SaS jelölt) külügyminiszter kritikáját, amellyel azért illette őt, mert Gyimesi a külügy tudta nélkül tárgyalt Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszterrel. Gyimesi szerint az egyeztetés során azért mondott köszönetet a magyar miniszternek, mert Budapest lélegeztetőgépeket küldött a szlovákiai kórházakba.

Berényi József, az MKP alelnöke arról beszélt, támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely az állampolgársági törvény további módosítástát, a kettős állampolgárság újra szabaddá tételét célozzák. Amennyiben a most beadott törvényjavaslatot lényegi módosítás nélkül elfogadná a parlament , akkor az államfőt, Zuzana Čaputovát arra kérik majd, vétózza meg azt. Ha pedig a jogszabály ennek éllenére a hatályba lépne, akkor az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Klus a TA3 hírtelevízió politikai vitaműsorában beszélt arról, azért nem akarták megengedni, hogy a Szlovákia területén élő polgárok, így a szlovákiai magyarok érzelmi vagy kulturális kötődés alapján felvehessék egy másik ország állampolgárságát, mert az olyan problémákat okozna, mint Kelet-Ukrajnában, Dél-Oszétiában és Abháziában. Mindhárom esetben arról van szó, hogy Oroszország az említett régiókban élő polgárok egy jelentős részét valamilyen módon magához tartozónak vagy állampolgárának tartja, amire hivatkozva aztán fegyveresen is támogatta az érintett térségek kiszakadását Ukrajnából és Grúziából.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?