Bio növényvédő szerek a hagyományos szőlő és a gyümölcs termesztésében

szőlő

A Natural smart technológiával egy növényvédelmi programon belül okszerűen használhatunk hagyományos és biológiai készítményeket a nagyobb élelmiszer biztonság és a kisebb környezeti terhelés érdekében.

A növényvédőszer hatóanyagainak felülvizsgálata során célként tűzték ki, hogy a növényvédő szerek felhasználását számottevően csökkentsék világszerte, törekedve az egészséges élelmiszer előállítására és az élelmiszer biztonságra, valamint a hatóanyag szermaradék mértékének csökkentésére és szigorúbb vizsgálatára. 

A hatóanyagok szűkülő palettája azonban több problémát okoz. Egyrészt a megmaradó hatóanyagokat a termelők többször használják, ami kedvez a rezisztencia kialakulásának, másrészt ugyanez a következménye annak is, ha a megmaradt hatóanyagok kijuttatható dózisát csökkentik vagy növelik. Mindezt figyelembe véve talán a legnagyobb gondolkodásmódbeli váltást a biológiai készítmények használata igényli és nem csak a biotermesztésben. Ezeknek a készítményeknek a szokásos növényvédelmi gyakorlatba illesztése mind a rezisztenciatörésben, mind pedig az élelmiszer biztonság érdekében egyre fontosabb szerepet harcol ki magának.

 

Vegyszeres kezelés mellett alkalmazható biológiai készítmények

Szlovákiában is van olyan rézkészítmény, mint például a CuproTonic, amely csökkenti a természetbeni nehézfém terhelését. Másrészt több réz jut be épp a megcélozott beteg sejtekbe és így gyógyítja a növényt. Nagyon jól lehet keverni kémiai készítményekkel, amellyel rezisztenciatörést biztosítunk. Több hasonló készítmény is van, amely kifejezetten biológiai termék és szintén keverhető kémiai szerrel. Mint például a Chitopron 5% amit peronospora, botrytis ellen szőlőben, de monília ellen csonthélyasokban is nagy sikerrel használnak világszerte. Az almatermésűek egyik legveszélyesebb baktériumos eredetű megbetegedése a tűzelhalás (Erwinia amylovora). Ellene a Bacillus mojavensis spórákat tartalmazó Celleris nevű készítmény. Mivel ez egy teljesen másként működő készítmény a többivel szemben, nagyon magas eredményeket értek el vele lisztharmat ellen csonthélyasok és moníliája ellen is.

A Cellaris mindenféle kémiai szerrel keverhető, de nemcsak, hogy rezisztenciatörésben segít, de a már rezisztens kémiai szert is úgy segíti működtetni, mintha soha nem lett volna rezisztenciája. Egyedi hatása nagyon jól kihasználható gomba és baktérium betegségek megelőzésére, illetve, ha valaki kémiai szerekkel szeretné keverni, segít a kémiai szereknek és így könnyedén túlteszi magát a betegségen a növény. Nincs rezisztencia, mert a Cellaris antagonistaként a baktériumokat és a kórokozó gombákat egyszerűen megeszi, így többszöri felhasználást tesz lehetővé akár teljes biotermesztés, akár vegyszeres védekezés során. A biológiai készítmények használata az elvárt hatékonyság elérése érdekében ugyanolyan körültekintést és szakmai tudást igényel, mint a kémiai növényvédő szerek alkalmazása. Hatásuk sikerének kulcsa az előrejelzésre alapozott megelőző alkalmazásuk.

 

Lisztharmat ellen az egyetlen kálium karbonát készítménnyel

Megszoktuk, hogy ha lisztharmat, akkor kén, de épp a szőlő virágzás utáni szakaszában már nem ajánlatos a kén használata. A PowerOf-K nem ként tartalmaz, ennek köszönhetően nem jöhet számításba a rezisztencia sem, és a különleges hatásmechanizmusa felülmúlhatatlanul legyőzi a lisztharmatot és egyben besegít a szürkerothadás ellen. Ha erős a lisztharmat nyomása, szója lecitinnel is keverhető, Folicit néven forgalomban lévő készítménnyel védekezhetünk egyénileg is. A Folicitben három hatásmechanizmus működik. Permetezéskor, mint kontakt készítmény a lipidek máris kezdenek működni, aztán ahogy felszívódik a növényben, a sejtfalak megerősödnek, később a szisztemikus rezisztencia kapcsolódik a hatásmechanizmusba. A Folicit őszibarackban tafrina ellen nagyon hatásos, ha virágzás után máris kezelve van.

Botritisz – ősellenség vagy legjobb barát?

A szürkepenész virágzáskor és az érés során okozhat jelentős gazdasági kárt. Csapadékos nyarakon a zöld bogyók rothadása is gyakori. A fertőzést elősegítik a jégverés, viharkár vagy molykártétel során keletkező apró sérülések, mivel a kórokozó a sebzéseken keresztül könnyen bejut a növénybe. A védelem alapja a jó megelőző permetek használata a virágzás közben a Chitopron 5% és fürtzáródás előtt a PowerOf-K. A réz hatóanyagú CuproTonic fürtzáródás utáni alkalmazása kedvezően befolyásolja a szürkepenész elleni védekezések eredményességét is.

A szőlő szürkepenész ellen több alkalommal célszerű védekezni, ezért ajánlatos a PowerOf-K készítményt használni. Már virágzás után elkezdjük a védekezést vele lisztharmat ellen, de mivel a karbonát lerakódik a fürtök belsőjében így ősszel nem indul meg a rothadás a fürtben.

Ezeknek a modern szereknek nemcsak a biotermesztésben van jelentősége, hanem jól időzített kijuttatással kiválóan beilleszthető a kémiai védekezések sorába is. Mint mindig, nagyon fontos a preventív védekezés, hiszen a bogyók külső védelmét biztosítva megvárhatjuk a betakarítás optimális idejét. Ezen készítmények nagy előnye a kémiai védelemmel szemben, hogy nincs élelmezésegészségügyi várakozási idejük, sem a must erjedését, sem a bor minőségét negatívan nem befolyásolják.

Tamašek Zoltán

BIOTOMAL S.R.O.

Rúbaň 176

035/ 64 07 740
bioservis@biotomal.sk
www.biotomal.sk

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?