Pozitív teszt után csomagot küldtek

koronavírus
TALLÓS |

A település polgármestere a helyi romatelepen tapasztaltak után javaslattal állt elő a járványügyi helyzet javításáért. Ötletét a belügyminisztérium továbbította az államfőnek.

Horváth Zoltán polgármesternek február elején kellett azzal a komoly problémával szembenéznie, hogy a Tallóshoz tartozó Jegenyésen felütötte a fejét a koronavírus. Az ott élők körében ötvenöt háztartásból hatban találtak első körben fertőzötteket. Számuk később emelkedett, de nagyjából egy hét alatt sikerült elérni, hogy ne legyen robbanásszerű a fertőzés továbbterjedése. 

Saját tapasztalat

A polgármester elmondta, a roma telepen kitört fertőzés megállításában az egészségügyi tárca közvetítésével az Orvosok határok nélkül nemzetközi intervenciós csapatától kapott segítséget a település. “A tizenkét tagú csoporttal akkor sokat beszélgettünk arról, mit tud tenni egy önkormányzat ilyen esetben. A szakmai csapat tagjai arról beszéltek, hogy a legfőbb probléma általában a tájékozatlanság, a higiéniai szabályokat nem tartják be mindenhol, sok a csoportosulás, az emberek nem tudják pontosan, mi a karantén és miért fontos betartani. Ebből kiindulva gondolkodtam el azon, mi lenne a helyes eljárás annak érdekében, hogy ne csak a szabályokkal riogassuk az embereket, hanem segítsünk is azoknak, akik megfertőződtek. Az ember ugyanis általában pánikba esik, amikor megtudja, hogy pozitív lett a tesztje, és azt sem tudja, mihez kezdjen, kihez forduljon. Az interneten sok olyan leírás található, amelyben részletesen el lehet olvasni a tudnivalókat, de pont azért nem jól használhatóak ezek, mert sokszor többoldalasak, az ember elveszik a részletekben. A galántai Járási Közegészségügyi Hivatal vezetőjével, Iveta Šulekovával és doktornőnkkel, Csiba Évával egyeztetve összeállítottunk egy röplapot, amelyből minden háztartásba eljuttattunk a faluban. Ezen kívül minden olyan lakosnak, akinek pozitív lett a koronavírus-tesztje, egy csomagot juttattunk el, amelybe vitamintablettákat, reszpirátort és kézfertőtlenítőt csomagoltunk” - tájékoztatta lapunkat Horváth Zoltán. 

 

Minden háztartásba eljuttatták a szórólapot Tallóson

Segítségnyújtás önerőből

A polgármester kifejtette, amikor kiderült, hogy fertőzöttek vannak a telepen, arra kerestek megoldást, hogy helyi szinten mit tehetnek azért, hogy a rendőrség munkáját segítsék, tehermentesítsék, és egyúttal segítséget nyújtsanak a karanténban lévőknek. “Egy rendőrnek ugyanis nyolc településen kellene felügyelnie, hogy betartják-e az emberek a karanténszabályokat. Ez lehetetlen. Éppen ezért azt vezettük be Tallóson, hogy helyi civil segítők járnak a karanténban lévőkhöz, de nem kizárólag azért, hogy betartassák a szabályokat, hanem azért is, hogy megkérdezzék, mire van szükségük, elintézzék helyettük a bevásárlást és a többi adódó feladatot. A lényeg, hogy nem megparancsoljuk a szabályok betartását, és büntetéssel ijesztgetjük az egyébként is rossz helyzetben lévő lakosokat, hanem felvilágosítjuk őket, elmagyarázzuk nekik, miért kell otthon maradni, korlátozni a találkozást, mire kell odafigyelni, hogyan kell megvédeni az egészségeseket” - hangsúlyozta Horváth Zoltán. 

A belügyhöz fordult

Tallós polgármestere ötletét elküldte a belügyminisztériumhoz, onnan pedig Zuzana Čaputová köztársasági elnöknek továbbították. A kiadott szórólapot a galántai Járási Közegészségügyi Hivatal vezetője, Iveta Šuleková közvetítésével az egész Galántai járás összes településének polgármestere megkapta, illetve a Dunaszerdahelyi járás több településére és Komáromba is elkerült az információs lap.

Horváth Zoltán kifejtette, Tallós 1700 lakosa közül 800-900 jár rendszeresen a tesztelésre, ami minden alkalommal nagyjából 4000 euróba kerül. A polgármester szerint az összeg feléből meg lehetne fizetni négy személyt, aki állandó szolgálatot vállalna a faluban, hogy a karanténban lévőket segítse és ellenőrizze, védve egyúttal az egészségeseket. “Ezzel a módszerrel sikerült Jegenyésen megállítani a fertőzés robbanásszerű elterjedését, tehát a módszer bevált. Miért ne lehetne megpróbálni országos szinten is így javítani a járványhelyzeten” - vetette fel a kérdést Horváth Zoltán. A hétvégi tesztelésen 835 személy vett részt Tallóson, közöttük 7 pozitív esetet találtak. A jegenyésiek között egyetlen pozitív eredmény sem volt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?