Az orosz vakcina esetleges mellékhatásaiért a kezelőorvosnak kell felelősséget vállalnia

Matovič Krajčí
Pozsony |

Az esetlegesen fellépő negatív mellékhatásokért a kezelőorvosnak kell felelősséget vállalnia – derül ki az orosz Szputnyik V-vakcina alkalmazását engedélyező dokumentumból, amelyet Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter írt alá.

A terápiás alkalmazásra szóló csoportos engedélyt, mely egyelőre augusztus végéig érvényes, az egészségügyi tárca honlapján tették közzé.

„A nem regisztrált gyógyszerrel történő kezelésért a kezelőorvos vállalja a teljes felelősséget” – áll az egészségügy-miniszter által aláírt beleegyező nyilatkozatokban.

Az egészségügy-minisztérium a lépést indokolva kijelentette: az egészség és az élet védelme számára a legfőbb prioritás, ezért mindig az emberek javát szolgáló megoldásokat keresi, ahogy ebben az esetben is. A tárca együttműködik az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Ügynökséggel (ŠÚKL), amely ellenőrzi a tételt. Ezt követően fogják bejelenteni, mikor indulhat meg hivatalosan az oltás.

A tárca emlékeztetett, hogy az egészség és az élet védelmében évente több száz kivételt ad nem regisztrált gyógyszerekre, olyan emberek érdekében, akik az életükért küzdenek, de már kimerítettek minden rendelkezésre álló gyógyászati lehetőséget.

A Szputnyik V vakcinával összefüggésben az egészségügy-miniszter maradéktalanul betartotta a gyógyszerekről és az egészségügyi segédeszközökről szóló törvény rendelkezéseit. „Az is tény, hogy az oltás iránt érdeklődőknek igazolniuk kell: tisztában vannak azzal, hogy a vakcinát nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség” – tette hozzá Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője.

Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő hétfőn bejelentette, hogy Szlovákia kétmillió darab orosz védőoltást vásárolt. Az oltás önkéntes alapú és korhatármentes lesz.

A Szputnyik V iránt érdeklődőknek igazolniuk kell majd: tudatában vannak, hogy a vakcinát nem hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség. Az orosz védőoltás alkalmazását ugyanakkor már 38 országban engedélyezték.

(Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?