A járvány alatt is drágulnak az ingatlanok

A lakóingatlanok négyzetméteréért 2020-ban 1762 eurót kértek.
Pozsony |

Aki abban bízott, hogy legalább a járvány második – a tavaly tavaszinál jóval durvábbra sikeredett – hulláma meghozza az ingatlanárak várva várt csökkenését, az ezúttal is elszámolta magát. A lakóingatlanok ára újabbnál újabb csúcsokat döntöget.

A szlovákiai lakóingatlanok ára a tavalyi utolsó negyedévben is több mint 7 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – derül ki a Statisztikai Hivatal legfrissebb felméréséből. „A növekedés üteme az előző negyedévekhez képest ugyan valamivel visszafogottabb volt, a jelenlegi helyzetre való tekintettel azonban ez még mindig kiugróan nagy drágulásnak számít” – mondta el lapunknak Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési és tanácsadó társaság elemzője. Szerinte a látványos árugrás legfőbb oka, hogy az ingatlanpiaci kereslet továbbra is meghaladja a kínálatot, az eladóknak így semmi okuk arra, hogy kisebb összeget kérjenek. A legnagyobb érdeklődés a régebbi ingatlanok iránt mutatkozik, amelyeknek az ára csaknem 8 százalékkal nőtt, míg az új építésű lakóingatlanokhoz átlagosan 6,6 százalékkal drágábban juthatunk hozzá, mint egy évvel korábban.

1762 eurós átlagár

A tavalyi év egészét tekintve a lakóingatlanok ára az egy évvel korábbihoz képest 12 százalékkal nőtt. A szlovák jegybank adatai szerint a lakóingatlanok négyzetméteréért 2019-ben még átlagosan 1574 eurót kértek, tavaly pedig már 1762 eurót. A regionális különbségek azonban továbbra is látványosak, míg Pozsonyban 2333 euró körül mozog a négyzetméterenkénti átlagár, Nyitra megyében ez csupán 951, Besztercebánya megyében pedig 989 euró.

Biztos befektetés

„A lakóingatlanok iránti növekvő kereslethez hozzájárult a járvány okozta bizonytalanság is, sokan ugyanis úgy gondolják, hogy az ingatlan a legbiztosabb befektetés a nehezebb időkre. Nem elhanyagolható tényezőnek számítanak azonban a rendkívül alacsony hitelkamatok is” – állítja Sadovská. Jelentős változásra szerinte idén sem kell számítanunk, épp ellenkezőleg, a járványadatok romlása ellenére tovább nőhet az ingatlanok iránti kereslet.

Nőtt az érdeklődés

A Nehnuteľnosti.sk szakportál elemzői szerint az ingatlanpiaci portálok látogatottsága tavaly decemberhez képest idén januárban 72 százalékkal nőtt. „Az ilyen honlapok látogatottsága a karácsonyi ünnepeket követően, az év elején ugyan rendszeresen megugrik, az idei növekedés azonban még a járvány előtti évekhez képest is kiugróan magas volt” – áll az ingatlanpiaci portál elemzésében. És hogy az érdeklődők nem csupán nézelődtek, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az eladók és vásárlók közötti kontaktusok száma is 172 százalékkal nőtt a decemberiekhez képest. A lakóingatlanok iránt Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében érdeklődnek a legtöbben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?