Čekan: A LAMP teszt az arany középút a PCR és az antigén tesztek között

Pavol Čekan

A MultiplexDX szlovák cég egy új, gargalizálós, ún. LAMP tesztet fejlesztett ki az új koronavírus kimutatására. Ennek érzékenysége megközelíti az RT-PCR tesztekét, de a minták jóval egyszerűbben és gyorsabban értékelhetők ki. A TASR hírügynökséget Peter Marčan, a cég PR-képviselője tájékoztatta pénteken.

„A mi LAMP tesztünk megközelíti a PCR tesztek érzékenységét. Előnye az, hogy a mintákat közvetlenül a mintavételi helyeken lehet kiértékelni” – közölte Pavol Čekan, a cég ügyvezető igazgatója, hozzátéve: ehhez csak a minták felmelegítésére van szükség, ezt követően vizuálisan értékelhető, hogy pozitív vagy negatív-e az adott minta. Hozzátette: a MultiplexDX tesztjének szenzitivitását már igazolta az Állami Gyógyszer-ellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) is.

Čekan szerint az új teszt az arany középút a PCR tesztek és az antigén gyorstesztek között. A LAMP tesztek eredménye 25-55 perc után ismert. Az RT-PCR tesztekkel ellentétben a kiértékelése nem igényel speciális laboratóriumi felszerelést, és nincs szükség egészségügyi személyzetre sem a mintavételhez, sem az eredmény leolvasásához.

Az új tesztekkel például az országba érkezőket lehetne letesztelni a repülőtereken vagy a határátkelőkön, véli Čekan, aki szerint kulcsszerepet fognak betölteni a pandémia lecsengésének időszakában is. Hozzátette: amíg el nem érjük a legalább 70 százalékos átoltottságot, jó tesztelési alternatíva lesz társadalmi vagy kulturális rendezvények szervezése esetén, de felhasználható például magas létszámú cégek dolgozóinak letesztelésére is.

Az új LAMP teszteket a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) Orvosbiológiai Központjának Boris Klempa által vezetett csapata validálta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?