Dobroslav Trnka és fia számára megtiltották a belépést az USA-ba

Dobroslav Trnka

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön megtiltotta Dobroslav Trnka volt főügyésznek és fiának, Jakubnak, hogy belépjen az Egyesült Államok területére. Az amerikai külügyminisztérium honlapján olvasható közleményben azzal indokolják a döntést, hogy Trnka súlyos korrupciós ügyben érintett.

Az engedély megtagadásáról személyesen Antony Blinken amerikai külügyminiszter döntött, akit az USA újonnan megválasztott elnöke, Joe Biden nevezett ki.

Blinken közleményében úgy fogalmazott, hogy az információk szerint Trnka egykori főügyész korrupciós ügyekben érintett, amivel megsértette a jogállamiságot és aláásta Szlovákia lakosságának a demokratikus intézményekbe, a tisztségviselőkbe és az állami szervekbe vetett bizalmát.

Blinken hangsúlyozta, hogy a döntést a hatályos amerikai törvényekkel összhangban hozták meg. A lépésnek nem célja a Trnkával kapcsolatos bírósági eljárások befolyásolása. Azok a külföldi állampolgárok és családtagjaik, akik közvetlenül vagy közvetve korrupcióban érintettek, elveszítik azt a jogukat, hogy az Egyesült Államok területére léphessenek.

Dobroslav Trnka és fia, Jakub Trnka sem utazhat Amerikába.

Blinken hangsúlyozta, döntése annak megnyilvánulása, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a korrupció elleni küzdelem terén, és támogatja ebben a harcában Szlovákia lakosságát is. Közölte, hogy az amerikai külügyminisztérium továbbra is minden rendelkezésre álló eszközzel harcolni fog a korrupció ellen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?