Elküldte első nagyfelbontású panorámafelvételét a Marsról a Perseverance

Perseverance

Hazaküldte a vörös bolygó felszínéről készített első, nagyfelbontású panorámafelvételét a Perseverance marsjáró - közölte szerdán az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

A NASA szakemberei a marsjáró Mastcam-Z kamerarendszere által február 21-én készített 142 képből illesztették össze a 360 fokos panorámafelvételt.

A képen egy kietlen régió látható, rajta geológiai formációkkal, köztük egy szélkoptatta sziklával és a marsjáró landolási helyszínének, a Jezero-kráternek a peremével.

A NASA szerint a legmodernebb kamerarendszer segíteni fogja a kutatókat a kráter légköri viszonyainak tanulmányozásában és azoknak a szikláknak, valamint üledékes területeknek az azonosításában, amelyeket aztán megvizsgálhatnak a marsjáró műszerei.

A Mastcam-Z kamerarendszer műveleteit irányító Jim Bell, az Arizonai Állami Egyetem kutatója szerint a képek azt mutatják, hogy a Perseverance remek helyen landolt.

Az egytonnás, hatkerekű Perseverance több mint 470 millió kilométer megtétele után múlt csütörtökön landolt a Marson a 250 méter mély Jezero-kráterben.

A tervek szerint egy teljes marsi évig - 687 földi napig - dolgozik majd a bolygón, ahol a mikrobiális élet nyomai után kutat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?