Az Azori-szigetek varázsa. GALÉRIA

Az Azori-szigetek varázsa. GALÉRIA

Majdnem az Atlanti-óceán közepén található a Portugáliához tartozó Azori-szigetek, alakját a vulkánkitörések és a földrengések alakították. Erre a csodás helyre utaztam tavaly nyár végén.

Sao Miguelt, az Azori-szigetek legnagyobbikát három színnel lehetne jellemezni: a hegyek és legelők sötétzöldje, az ezer kilométerig húzódó mélykék óceán és a koromfekete lávakövek. A sziget adottságai miatt szórakozási lehetőség is akad bőven. Szörfözés, kempingezés, kajakozás, túrázás, búvárkodás, delfin- és bálnales.

Végletek között

Érkezésem után azonnal ez utóbbin vettem részt, hiszen a szigetek közötti vizekben huszonnyolc fajta delfin él. Delfinekkel bármikor lehet találkozni, a bálnák is gyakran feltűnnek. Egy kis csónakkal, csodálatos napsütésben indultunk útnak, ám annyira kiszámíthatatlan itt az időjárás, hogy szakadó esőben kötöttünk ki az óceán közepén. Fantasztikus, felejthetetlen, életre szóló élmény volt. Akárcsak a vidék és a város kontrasztja. Vidéken minden reggel teheneket terelnek és fejnek, a tejet gyakran lovas kocsin hozzák be a városba, a kis települések között szamárháton is hordják. A fővárosban, Ponta Delgádában más. Okosautók parkolnak sorban, a hatalmas, modern bevásárlóközpontban a legismertebb világmárkák is megtalálhatóak.

Európa egyetlen teaültetvénye

A teával a 19. század végén változott meg a kapcsolatuk a szigeten lakóknak, addig csak dísznövényként ismerték. A teatermesztés művészetét két kínai szakértő mutatta be. Jelenleg két farm van a szigeten, csupán néhány kilométernyire egymástól. A nagyobbik körülbelül 45 hektáron terül el, évente negyven tonna tea a hozama. A teafarm 1883-tól folyamatosan működik, zöld és fekete teát is készítenek. A kisebbik ültetvényen kizárólag a fekete teával foglalkoznak. A szüret akkor kezdődik, amikor a bokor gallyainak három levele van (tavasszal kezdődik a szüret, és szeptemberig-októberig tart). A három tealevél mindegyikének eltérő a kora és az összetétele, ezért különböző az aromájuk. Szüret után a leveleket szétválogatják és feldolgozzák. A legkisebbekből lesz a legaromásabb tea, a legnagyobbakból pedig a leggyengébb készül. Korábban még nem jártam teaültetvényen, nyáron még elértük a szüretet is.

Ősszel egyik helyi barátomnál szedtük a fügét meg az avokádót. Rengeteg egzotikus gyümölcs terem itt, néhány létezéséről nem is tudtam. Ponta Delgada környékén több ananászültetvény is található. A helyi ananászok sokkal édesebbek, mint amit eddig kóstoltam, érdekességük, hogy üvegházakban termesztik őket, és füstöléssel érlelik. Egy ananász körülbelül két évig érik.

Gasztrotúra

Szívesen utazgattunk a szigeteken, Nordeste például az egyik kedvenc helyem, a szigetcsoport északkeleti részén található. Lenyűgözőek a meredek sziklák, a virágokkal teli parkok, a lélegzetelállító kilátás és a hegy tetejére kúszó zöld legelők.

Furnas városa az egyik legaktívabb vulkáni területen van. Sok helyen füstöl a föld, ha cipő nélkül sétálunk végig a furnasi tónál, érezzük, milyen meleg a talaj. Ide kötődik egy tipikus gasztronómiai különlegesség is, az úgynevezett Cozido – sárgarépa, burgonya, káposzta, csirke-, marha- és disznóhús az összetevője, de találunk benne disznófület is. Hat-hét órán keresztül főzik földalatti lyukakban, amelyekben természetes gőz van. Innen származik még a bolo levedo, vagyis a sziget hagyományos lapos kenyere, amit a kalács és a kenyér keresztezéseként lehet leginkább elképzelni.

Galéria

Esik az eső, süt a nap

A téli hónapokban szeles és esős az időjárás. Az óceán ilyenkor kicsit hidegebb és vadabb, ezért inkább termálfürdőbe jártunk. A Ferraria egy természetes medence az óceánban. Azért különleges hely, mert egy termálforrás forró vize keveredik a hűvös óceánéval. Soha, sehol sem tapasztaltam ehhez hasonlót. Olyan, mint egy hullámfürdő, kötelekbe kell kapaszkodni az erős hullámcsapások miatt. Apálykor a víz forróbb, dagálykor pedig hidegebb.

Gyakran bicikliztünk is a szigeten, a déli partról egészen az északiig lehet így haladni, ez körülbelül tizenkét kilométer. A vidéki utak nem forgalmasak, a kilátás is elragadóan gyönyörű. Színes házak, aloék, kaktuszok és fügefák húzódnak a mélykék tenger felé. Az út végén pedig tenyerünkön az óceán.

Mikle Noémi

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/8. számában jelent meg!
Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?