Csőd szélén a Cseh Légitársaság

Cseh Légitársaság

Súlyos gondokkal küzd a Cseh Légitársaság (ČSA), a vállalatot szerkezetátalakítással szeretnék megmenteni a csődtől – ismerte el Vladimíra Dufková, a ČSA szóvivője szerdai nyilatkozatában.

A szóvivő arra a sajtóhírre reagált, miszerint a légitársaság a napokban jelezte a munkaügyi hivatalnak, hogy a közeljövőben további mintegy 430 alkalmazottjától fog megválni. A ČSA tavaly nyár óta már 300 alkalmazottját menesztette a koronavírus-járvány következtében kialakult problémák miatt.

„Megerősíthetem, hogy már megkaptuk a tömeges elbocsátásra irányuló újabb elképzelés tervezetét” – mondta a Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilapnak Tereza Löffelmanová, a légitársaság szakszervezeteinek egyik vezetője. Az alkalmazottak még nem ismerik a cégvezetés elképzeléseit – tette hozzá.

A ČSA semmiképpen sem állította le működését, folytatódik a ČSA megmentésére irányuló szerkezetátlalakítás – jelentette ki Dufková. Szerinte az újabb elbocsátás egyelőre csak terv, amely nem biztos, hogy teljes egészében meg fog valósulni. A társaság gépei a piaci helyzet alakulásától függően továbbra is repülnek, bár takarékos üzemmódban – jegyezte meg.

A Cseh Légitársaság a Smartwings csoport tagja. A Smartwings február elején a kormányhoz fordult, és 1,1 milliárd koronás segítséget kért a ČSA megmentésére – írja a Hospodárské Noviny. A közlekedési minisztérium közölte: külön programot a légitársaság megmentésére nem tervez, a Smartwings, mint a CSA tulajdonosa, ugyanakkor jogosult támogatást kérni azokból a programokból, amelyeket a kormány már korábban meghirdetett a járvány által okozott gazdasági károk, veszteségek enyhítésére.

František Šimáně, a Smartwings csoport tulajdonosa szerint a ČSA tavalyi vesztesége mintegy másfél milliárd korona. A cég esetleges csődje azokat a klienseket is érintheti, akik majdnem egymilliárd korona értékben repülőjegyeket vettek a ČSA-tól, de eddig még nem használták fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?