Sínen a bátorkeszi tájház projektje

Bátorkeszi
Bátorkeszi/Dél-Komárom |

A felújításhoz szükséges támogatást a Pro Futuro Villa Kezw Polgári Társulás az Interreg V-4 Szlovákia és Magyarország által kiírt kisprojekt programban nyerte el közösen a dél-komáromi (szőnyi) Kemence Egyesülettel.

A „Pajtával és tájházzal a hagyományok megőrzéséértˮ elnevezésű, több mint 50 ezer eurós összköltségű közös projekt célja mindkét oldalon az ingatlanfejlesztés.

A Dél-Komárom Szőny nevű városrészében működő Kemence Hagyományőrző Gasztrokulturális és Közösségfejlesztő Egyesület már meglevő ingatlana egy 100 négyzetméteres pajtával bővülhet. Ezzel főleg a közösségi programjaik kapacitását szeretnék növelni. Schmelcz Ildikó elnök elmondta, egyesületük sokrétű tevékenységet folytat, a kulturális és közösségi programokon keresztül a fogyatékkal élők és más hátrányos helyzetű embereknek is próbálnak segíteni.

Az önköltséggel együtt 15 ezer eurós bátorkeszi beruházás kapcsán Zsok Gizella, a polgári társulás vezetője kifejtette, a pénzre még 2018 végén pályáztak, ám az adminisztráció és a járványhelyzet okozta bonyodalmak miatt egészen mostanáig csúszott a megvalósítás. Jelen állás szerint április végéig kell befejeződniük a munkálatoknak. A házat leszigetelik, a gangot pedig eredeti állapotában szeretnék helyreállítani. A tájház fejlesztésének koncepciója már több évre tekint vissza: 2016-ban először gyűjtést indítottak a megvásárlására. Másfél év alatt 4 ezer euró gyűlt össze, majd a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumától kaptak rá támogatást, s így váltak az ingatlan kizárólagos tulajdonosaivá. Az egyesület a falut érintő 20 ezer fotóval és 5 ezer oldalnyi dokumentummal rendelkező adatbázissal bír, emellett pedig egy tárgygyűjteményt is kezelnek. A múzeumi szerepkör mellett, mindenképpen közösségi tér kialakítása a céljuk, emellett szeretnének szorosabb együttműködést kialakítani a Kemence Egyesülettel is.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?