Egyre többen szorulnak kórházi kezelésre, már 20 járás fekete besorolású

Marek Krajčí
Pozsony |

A koronavírus okozta hazai járványhelyzet enyhe romlást mutat. Jelenleg 4 017 koronavírussal, vagy annak gyanújával kezelt páciens szorul kórházi ellátásra – közölte Marek Krajčí (OĽaNO) egészségügy-miniszter, aki szerint az járvány megfékezését célzó intézkedések enyhítése jelentős romlást hozna.

A lélegeztetőgépre szorulók száma 337-ről 348-ra nőtt. Az elvégzett tesztek hétnapos átlaga 226 903. A PCR-tesztek 22 százaléka, az antigéntesztek egy százaléka volt pozitív. Krajčí hozzátette, a pozitív PCR- és antigéntesztek hétnapos átlaga 4 793-ról 5 089-re emelkedett. A PCR-teszteknél ez a szám 2156.

Emelkedett a sürgősségi orvosi ellátásra szoruló fertőzöttek száma is. A mesterséges lélegeztetésre alkalmas ágyak 85 százaléka foglalt. „Úgy gondoljuk, hogy az oltás hatása a következő két-három hétben már érezhető lesz” – mondta Pavol Jarčuška epidemiológus. A koronavírusban elhunytak száma 8 014. Jelenleg 1 620 egészségügyi dolgozó van karanténban.

A Covid-automata szempontjából továbbra is az egész ország fekete besorolású. A járások szerinti – március elsejétől érvényes – leosztás szerint 20-ra nő a feketével jelöltek száma, míg 53 járás a vörös, hat pedig a pirosak közé tartozik majd.

Érdekes

A fekete járások: Dunaszerdahelyi járás, Galántai járás, Vágsellyei járás, Rozsnyói járás, Trencséni járás, Nagyszombati járás, Báni járás, Gyetvai járás, Galgóci járás, Illavai járás, Turócszentmártoni járás, Vágújhelyi járás, Simonyi járás, Pöstyéni járás, Vágbesztercei járás, Nagyrőcei járás, Stubnyafürdői járás, Zsarnócai járás, Garamszentkereszti járás és a Zólyomi járás.

 

A vörös járások: Besztercebányai járás, Selmecbányai járás, Bártfai járás, Pozsonyi járások, Breznóbányai járás, Nagybiccsei járás, Csacai járás, Alsókubini járás, Gölnicbányai járás, Homonnai járás, Komáromi járás, Kassai járások, Kassa-vidéki járás, Korponai járás, Kiszucaújhelyi járás, Lévai járás, Lőcsei járás, Liptószemtmiklósi járás, Losonci járás, Malackai járás, Mezőlaborci járás, Nagymihályi járás, Miavai járás, Nyitrai járás, Érsekújvári járás, Bazini járás, Poltári járás, Poprádi járás, Eperjesi járás, Privigyei járás, Puhói járás, Rimaszombati járás, Rózsahegyi járás, Kisszebeni járás, Szenci járás, Szenicei járás, Szakolcai járás, Szinna járás, Szobránci járás, Iglói járás, Nagytapolcsányi járás, Tőketerebesi járás, Nagykürtösi járás, Varannói járás, Zsolnai járás, Aranyosmaróti járás.

 

A piros járások: Késmárki járás, Námesztói járás, Ólublói járás, Sztropkói járás, Felsővízközi és Turdossini járás

A fekete és vörös járásokban kizárólag 7 napnál, míg a pirossal jelöltekben 14 napnál nem régebbi teszttel lehet csak munkába menni. A fekete járásokban továbbra is zárva maradnak az iskolák, míg a vörössel jelöltekben a Regionális Közegészségügyi Hivatal ajánlásainak megfelelően a fenntartó dönthet afelől, kinyitja-e az intézményt.

A feketével jelöltek lakói csak a saját járásukon belül mehetnek a természetbe, míg a vörössel és pirossal jelöltekből – a feketék kivételével – más járásokba is utazhatnak a természetbe.

Krajčí csalódottságát fejezte ki Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter és a Za ľudí néhány képviselőjének kijelentéseit illetően, amely szerint vállalnia kellene a felelősséget, és le kellene mondania. A szaktárca vezetője ugyanakkor úgy véli, számíthat Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő és a saját pártja támogatására. Hozzátette: nem akar megfutamodni a harc elől, továbbra is egészségügyi miniszterként szeretné folytatni.

Oltás írásos beleegyezéssel

Krajčí elmondta, kedden szakértőkkel egyeztetett az orosz vakcina beadásáról. „Abban állapodtunk meg, hogy ha megérkezik a Szputnyik V-vakcina, az érdeklődőknek adjuk be a klinikai vizsgálatok harmadik fázisának keretében, ami összhangban lesz az európai irányelvekkel” – mondta Krajčí. Az oltás előtt mindenkinek írásos beleegyezést kell adnia.

A miniszter elárulta, Szlovákia előnyös szerződést szeretne kötni az oltóanyag szállításáról, ehhez kormányzati megbízás szükséges. Azt nem konkretizálta, hogy mikor születhet döntés a Szputnyik V-vakcináról.

Szerinte 100 ezer oltást kaphatna Szlovákia az Európai Unió tagállamaitól, amit áprilisban visszaküldenénk az EU-nak. 14 szlovák parlamenti képviselő közül 12 a vakcinaszállítás felgyorsítására kérte kedden Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét.

Krajčí azt is bejelentette, hogy mivel sok emberrel kerülnek kapcsolatba a munkájuk során, az 55 évesnél fiatalabb bolti eladókat is korábban be lehetne oltani az AstraZeneca cég vakcinájával.

Eddig 382 432 embert oltottak be Szlovákiában, az oltás második adagját már 101 929-en kapták meg. A lakosság mintegy hét százaléka kapta meg a védőoltást. „Az elsők között vagyunk az EU-ban, de ez nem tekinthető versenynek, hiszen az összes európai ország vakcinahiánnyal küzd” – mondta a miniszter.

Szerinte az oltás kiegyensúlyozottan zajlik, de ez az oltóanyagkészlettől függ. „Eddig Pozsony megyében oltották be a legtöbb embert, a lakosok 9,29 százalékát” – közölte a miniszter. 77 oltópont működik a régióban. Több nagy kapacitású oltópont is működik, de a vakcinahiány miatt csak hétvégén oltanak.

Jelenleg a Pfizer cégtől hetente körülbelül 51 800 adag oltóanyag érkezik. A Modernától 22 ezer adag várható – mondta Krajčí. Az AstraZeneca ebben a hónapban 20 ezer adag oltást ígért, a jövő hónapban 12 ezer, illetve 59 ezer adagot.

(mr, Denník N, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?