Romániában meghaladta a húszezret a járvány áldozatainak száma

koronavírus

Romániában az utóbbi hetek stagnálása után ismét gyorsulni kezdett a koronavírus-járvány terjedése, kedden pedig meghaladta a húszezret a járvány eddigi áldozatainak száma.

A stratégiai kommunikációs törzs keddi jelentése szerint az elmúlt 24 órában kiugróan sok, 119 koronavírusos beteg halt meg. A járványnak tulajdonítható elhalálozások száma hetek óta csökkenő tendenciát mutatott, az utóbbi két hét adatai alapján most a napi 67 haláleset számítana átlagosnak.

Az elmúlt napon 3382 új fertőződést diagnosztizáltak: ez is több mint 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

Egy hete ismét növekedni kezdett, kedden pedig megközelítette a 7500-at a kórházi kezelésre szoruló fertőzöttek száma, és több mint 40-nel emelkedett a súlyos esetek száma: jelenleg 978 beteget ápolnak a Covid-kórházak intenzív osztályon.

A hatóságok egyelőre kizárják egy újabb teljes zárlat lehetőségét, és megelőzéssel, a jelenlegi korlátozások – éjszakai kijárási tilalom, a gyülekezés korlátozása, kötelező maszkviselés – fegyelmezett betartatásával akarják megelőzni a harmadik fertőzési hullám begyűrűzését az országba.

Romániában az új fertőződéseknek a lakosság számához viszonyított arányától függ az, hogy egy-egy településen kinyithatnak-e a vendéglátóhelyek, az iskolák, és a kulturális intézmények. Az utóbbi hetekben a csökkenő esetszámok eredményeképp az ország 41 megyéje közül harminc már a legenyhébb (zöld), tíz pedig a közepes (sárga) besorolásba került, csak Temes megye maradt a „vörös” zónában, három ezrelék feletti fertőzés aránnyal.

A legszigorúbb korlátozásokat továbbra is betartani kénytelen települések – köztük Temesvár és Kolozsvár – polgármesterei azonban lázongani kezdtek, mert szerintük Romániában azokat a megyéket „jutalmazzák” a járványügyi szigor enyhítésével, ahol nagyon kevés tesztet végeznek.

A két nagyváros elöljárói azt hangoztatják: a fertőzési ráta megállapításánál nem mindegy, hogy egy megyében 2500 embert tesztelnek egy nap vagy 40-et. Dominic Fritz temesvári és Emil Boc kolozsvári polgármester azt követelte: a járványügyi operatív törzs vegye figyelembe az elvégzett tesztek számát is, és ne azokat „büntesse” karanténnal, az iskolák bezárásával, akik sokat tesztelnek, és nem hajlandók becsapni magukat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?