Rossz kérdés

a

A Hlasban nincs egy ember sem, aki ne lett volna ott a Smerben.

Gyakran szegezik a politikusok mellének a kérdést, mondják meg egyértelműen, kivel lennének hajlandók kormányozni, és főleg kivel nem. Gyakori kérdés ez – a parlamenti választás előtt.
Csakhogy már most elkezdték faggatni erről a politikusokat, nemrég például Richard Sulíkot, konkrétan, hogy el tudja-e képzelni a kormányzást Pellegrinivel. Nos, nem tudja – ennyi a rövid válasz.

Bővebben: a Hlas csak egy új Smer, új logóval, a Smerrel meg kizárták a kormányzást.

A múltban sok lehetséges kormánykoalíciót lehetetlenített már el jó előre ez az újságírói kérdés. Persze ezek a koalíciók sem lettek volna problémamentesek, de mint utólag kiderült, jobbak lettek volna annál, ami a választás után végül létrejött. A legjobb példa erre a 2006-os Fico–Mečiar–Slota-kormány.
Ennél rosszabb ugyebár nem is lehetett volna.

Persze a választókat sokkal jobban érdekli egy pártprogramnál, hogy ki kivel, meg kivel végképp nem. Ez a politikai valóságshow része. Rákaptak tehát a kérdésre az újságírók, és most már három évvel a választás előtt is e felől érdeklődnek lázasan.

Egyrészt nem is csoda, hiszen Rado Procházka aztán igazi precedenst teremtett a 2016-os választás előtti és utáni maszatolással, hogy akkor hajlandó-e Ficóval kormányozni vagy sem. Rá is ment végleg a pártja és a saját politikai karrierje is. Mert számára nem volt világos, ami már sokaknak akkor is: nem, a Smerrel semmilyen körülmények között nem kormányzunk, és kész. Ez most már talán senki számára nem kérdés.

De mi legyen a Hlassal? A támogatottsága rakétasebességgel nőtt olyan magasságokba, mint a Smeré a legszebb ficói időkben. Pedig a Hlasban nincs egyetlen ember sem, aki ne lett volna ott a Smerben. A választók számára most mégis elfogadhatónak tűnik.

Óriási dilemma tornyosul a többi párt elé. Hogyan festhet majd egy következő kormánykoalíció? És mi legyen Peter Pellegrinivel? Sulík röviden és világosan lezárta ezt a kérdést, de meglehet, hogy ez az eljárás most egy kissé rövidlátó.

A Hlasnak így nem marad választása, minden ilyen kijelentés csak közelebb viszi (nyomja vissza) a Smerhez, esetleg Boris Kollárhoz vagy a szélsőséges csoportosulásokhoz.

Másrészt ha a többiek nem zárják ki a Pellegrinivel való együttműködést, akkor politikai és kormányzati legitimációt ajándékoznak neki. Egy csapásra senki sem fogja kikosarazni. Szinte senki.

Most ez az a kérdés, amelyre bármilyen konkrét válasz sokkal nagyon kárt okoz, mint amennyi hasznot esetleg hozhat. Nem beszélve arról, hogy teljesen felesleg most ezt forszírozni.

A politikusok ennél a kérdésnél talán visszatérhetnének a klasszikus, semmitmondó, „a választók döntenek” formulához, vagy jöhetnek valami divatos, modernebb változatával. Nem azért kellene kitérő választ adniuk, hogy később valóban összeboruljanak Pellegrinivel, hanem azért, hogy ne kezdjen már most kialakulni olyan politikai környezet, amely miatt ismét a lehetséges legrosszabb kormánykoalíció áll majd össze.

A szerző a Trend kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?