Nagy-Britannia a konfliktusok felfüggesztését szorgalmazta az oltás idejére

Dominic Raab

Nagy-Britannia a konfliktusok felfüggesztését szorgalmazta a válságövezetekben arra az időre, amíg a lakosságnak beadják a koronavírus elleni oltásokat.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában ismertetett határozattervezetében az Egyesült Királyság javasolta az ellenségeskedések általános és azonnali felfüggesztését az olyan válságövezetekben, mint Szíria, Jemen, Mali, Szudán, Szomália és a Közép-afrikai Köztársaság. A konfliktusok felfüggesztéséért Dominic Raab brit külügyminiszter is szót emelt szerdán.

António Guterres ENSZ-főtitkár tavaly március 23-án globális tűzszüneti felhívással fordult a nemzetközi közösséghez. A Biztonsági Tanács ennek alapján július 1-jén elfogadott egy határozatot, amelyben az ellenségeskedések általános és azonnali felfüggesztését követelte, illetve  haladéktalan és tartós humanitárius tűzszünetre szólította fel a szembe nálló feleket legalább kilencven egymást követő napra.

A brit határozattervezet emellett a szolidaritásra, a méltányosságra és a hatékonyságra helyezte a hangsúlyt, és az alacsony jövedelmű, rászoruló országok támogatására kérte a nemzetközi közösség tehetősebb tagjait – például a COVAX vakcinabeszerzési program keretében. A tervezet hangsúlyozta: csak a kiterjedt immunizálás jelenthet megoldást a járványra.

Nagy-Britannia szerint több mint 160 millió, konfliktusövezetben élő ember maradhat ki az oltásból. A brit külügyi tárca vezetője rámutatott: a múltban is előfordult, hogy a szemben álló felek tűzszünetet hirdettek egy oltási kampány miatt, például Afganisztánban.

A koronavírus-járványnak eddig több mint 109 millió fertőzöttje és 2,4 millió halálos áldozata van szerte a világon.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?