Bíróság elé állítottak egy orvost és egy újságírót Fehéroroszországban, mert közzé merték tenni, hogy a rendőrök agyonvertek egy tüntetőt

Fehérorosz válság

Bíróság elé állítottak pénteken Minszkben egy orvost és egy újságírót azzal a váddal, hogy megsértették az orvosi titoktartásra és információk közzétételére vonatkozó előírásokat, nyilvánosságra hozva egy agyonvert ellenzéki egészségi állapotáról szóló orvosi jelentést - közölték orosz hírportálok.

A vád szerint Artjom Szarjakin, a minszki mentőszolgálat orvosa tavaly november közepén Kacjarina Bariszjevics, a tut.by hírportál újságírójának unszolására átadta neki a súlyos sérülésekkel kórházba szállított Raman Bandarenka egészségi állapotáról szóló orvosi jelentést. Szarjakin ezzel megsértette az orvosi titoktartás kötelmét, Bariszjevics pedig az információközlés szabályait. Az ügyészség szerint a "hamis információk" közzététele súlyos következményekkel járt, társadalmi feszültséget gerjesztett, nem engedélyezett rendezvényeken való részvételre ösztönözte a polgárokat, valamint aláásta az illetékes szervek iránti bizalmat. Elmarasztaló ítélet esetén mindkettejüket akár három év börtönbüntetésre ítélhetik.

A szóban forgó eset három hónappal ezelőtt történt, amikor országszerte tömeges tüntetések zajlottak Aljakszandr Lukasenka ellen, aki hatodszor is nyert az augusztusi választáson, az ellenzék szerint csalással.

A november 11-i a tüntetésről Raman Bandarenka 31 éves festőművészt a rendőrök elhurcolták, később a minszki központi kerületi belügyi igazgatóságról agyi ödémával, koponyaűri vérzéssel, belső agyi sérülésekkel, horzsolásokkal és zúzódásokkal kórházba szállították. Életét többórás műtéti beavatkozás ellenére sem tudták megmenteni. Halálát követően felmerült a gyanú, hogy sérüléseit a fogdában szerezte.

A fehérorosz főügyészség csütörtöki közleményében azt írta: a vizsgálatok szerint a belügyi szervek embereinek nem volt közük a halálesethez.

Korábban a nyomozóhatóságok közölték, hogy Bandarenka részegen összeverekedett ismeretlenekkel, elesett, és ekkor szenvedett fejsérülést. Artjom Szarakin, a mentőszolgálat orvosa azonban jelentésében azt írta, hogy Bandarenka józan volt. Az orvost őrizetbe vették, büntetőjogi eljárást indítottak ellene, és hasonlóképpen jártak el a jelentést nyilvánosságra hozó Kacjarina Bariszjevicscsel is.

Az üggyel összefüggésben csütörtökön két év börtönbüntetésre ítélték a Belsat lengyel tévécsatorna két újságíróját, Kacjarina Andrejavát és Darja Csulcava, akik az ítélet szerint súlyosan megsértették a közrendet, forgalmi fennakadást okoztak, amikor néhány nappal később élő adásban közvetítettek a Bandarenka halála miatti tüntetésen.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?