Pandémiatörvényt fogadott el a cseh képviselőház

koronavírus Csehország

Országos járvány idején a jövőben a cseh kormány, kiemelten az egészségügyi minisztérium, saját hatáskörében rendkívüli intézkedéseket hozhat. Erre az úgynevezett pandémiatörvény jogosítja fel, amelyet csütörtökön fogadott el gyorsított eljárásban a cseh parlament alsóháza, a képviselőház a koronavírus-járvány közepette.

A törvénytervezet gyorsított elfogadása egyike volt azoknak a feltételeknek, amelyeket a regionális elöljárók kértek vasárnap a kormánytól azért, hogy egységesen lehetővé tegyék az új szükségállapot két hétre, február 28-ig való kihirdetését. A tervezetet hétfőn fogadta el a kormány, majd kedden a parlament elé került.

A jogszabálytervezet az egészségügyi minisztérium dolgozta ki, és a belügyminisztérium kiegészítette. Politikusi és jogászi vélemények szerint amennyiben már létezett volna Csehországban ilyen törvény, a mostanihoz hasonló súlyos járványok idején nem kellene a közéletet jelentősen korlátozó szükségállapotot kihirdetni.

A pandémiatörvény feljogosítja az egészségügyi minisztériumot, hogy korlátozó intézkedéseket foganatosítson például a tömegközlekedésben, a kereskedelemeben, a szolgáltatások vagy a tömeges rendezvények terén. A törvény szabályozza azt is, hogyan kapcsolható be a járvány elleni küzdelembe a hadsereg, a rendőrség, a tűzoltóság, s milyen módon lehet ezekre a célokra felhasználni az állami költségvetési pénzeket.

A kormány jogosultságot nyer arra, hogy saját maga rendeljen el országos veszélyhelyzetet nemcsak járványok, de például rendkívüli szárazság vagy más természeti katasztrófák idején is. A szükségállapot kihirdetésére akkor kerülhetne sor, ha az országot ennél nagyobb veszélyek fenyegetnék. A biztonság érdekében ezen felül magasabb fokozatú készültségi állapot is – akár hadiállapot is – bevezethető.

A pandémiatörvény az úgynevezett alkotmányos törvények közé tartozik, amelyek elfogadására a képviselőházban és a szenátusban is háromötödös többségre van szükség. A 200 tagú alsóházban a törvénytervezetet 132-en szavazták meg. A kormánykoalíción kívül ezúttal a jobboldali ellenzék is támogatta a tervezetet, mert annak véglegesítésénél a kormány az ő javaslataikat is figyelembe vette. Az ellenzék javaslatára került be a törvénybe az intézkedések szigorúbb parlamenti ellenőrzése vagy épp a vállalkozókat ért veszteségek pótlása az állam által.

A pandémiatörvény most a szenátus elé kerül, amely szintén gyorsított eljárásban fogja megtárgyalni. Az elképzelés az, hogy a jogszabály már jövő pénteken életbe léphetne. Ezzel megszűnne a szükségállapot, amely jelenleg február 28-ig van érvényben. Jan Blatný egészségügyi miniszter nyilatkozata szerint azonban a jelenlegi korlátozó intézkedések többsége továbbra is fennmarad.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?