Tengelyferdülés miatt kézi vezérléssel kellett csatlakoztatni az orosz teherűrhajót az űrállomáshoz

Nemzetközi Űrállomás

Kézi vezérléssel kellett csatlakoztatni szerdán a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Progressz orosz teherűrhajót, mivel ferdén érkezett.

A Roszkoszmosz űrkutatási hivatal sajtószolgálata közölte, hogy a Progressz MSZ-16 teherűrhajó tengelye érkezéskor eltért a dokkolási tengelytől, ezért Szergej Rizskov orosz űrhajós a repülésirányítási központ szakembereinek javaslatára áttért az automatikusról a kézi dokkolási üzemmódra, és sikerült rendben csatlakoztatnia az űrhajót az ISS-hez. Ilyen esetekben az űrállomáson tartózkodó asztronauták veszik át az érkező űrhajó feletti vezérlést, távirányítással csatlakoztatják az ISS-hez.

Az űrkutatási hivatal nem részletezte, hogy miért ferdült el az űrhajó érkezési tengelye.

A Progresszt két nappal ezelőtt bocsátották fel a Bajkonurból.

A teherűrhajó 600 kilogramm üzemanyagot, 420 liter ivóvizet, levegőt, 40,5 kilogramm cseppfolyósított nitrogént szállít az ISS-re. Szerszámokat is visz, amelyekkel el tudják zárni a Zvezda orosz modul átmenő részlegében keletkezett hajszálrepedést, amelyen át levegő szivárog el az űrbázisról. Ezenfelül élelmiszer, különböző műszerek, kísérletekhez szükséges eszközök érkeznek az ISS-re.

A későbbiekben Progressz MSZ-16 segítségével fogják elsüllyeszteni a Csendes-óceánban a Pirsz modult, amely helyére nyáron a Nauka többfunkciós, 22 tonnás, 13 méter hosszú orosz kutatómodul érkezik.

A Nemzetközi Űrállomáson jelenleg Szergej Rizskov és Szergej Kudj-Szvercskov orosz, Kate Rubins, Michael Hopkins, Victor Glover és Shannon Walker amerikai, valamint Nogucsi Szoicsi japán űrhajós tartózkodik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?