A monacói hercegek botrányai

uralkodó

A világ egyik legkisebb állama Monaco, amely leginkább a kaszinóiról, fényűzéséről és azúrkék tengerpartjáról ismert. A hercegi család is legalább ilyen érdekes, főleg azok számára, akik szeretik a botrányos életű uralkodókat és a színésznőkből lett hercegnéket.

A Franciaország közé ékelődött miniállam majdnem két négyzetkilométer, lakossága is körülbelül annyi, mint mondjuk Komáromnak. Jelenlegi uralkodója – ahogy az összes – a Grimaldi-családból származik, II. Albert herceg botrányos élete a bulvársajtó kedvelt témája. Ötvenhárom évesen házasodott meg, a húsz évvel fiatalabb dél-afrikai úszónőt, Charlene Wittstockot vette feleségül. Néhány éven belül iker gyermekeik is születtek, lány és fiú. Gabriella két perccel jött hamarabb a világra, mint Jakab, így két percig a kislány volt a trón örököse. A monacói örökösödési törvény szerint a fiúgyermek élvez elsőbbséget, lány csak akkor lehet uralkodó hercegnő, ha nem születik fiútestvére, vagy a fiútestvére gyermektelenül hal meg.

 

Törvénytelen gyermekek

Albert hercegnek a hatéves ikreken kívül van még két gyermeke, mindkettő házassága előtti kalandokból. A forgatókönyv mindkét esetben hasonló volt, hirtelen megjelent egy hölgy, aki állította, gyermeke apja a monacói herceg. A herceg és az udvar tagadta, később elismerte mindkét esetben az apaságot, melyet DNS-vizsgálat is igazolt. Botrányokban és törvénytelen gyermekekben Albert húga, Stefánia hercegnő is jeleskedik. Két házassága volt eddig, mindkettő egy év után véget ért. Három gyermeke született, ám azt, hogy a legkisebbnek – aki házasságon kívüli – ki az édesapja, nem tüntették fel a születési bizonyítványon.

 

Grace Kellyből hercegné

III. Rainier herceg, Albert édesapja csaknem ötvenhat évig volt Monaco hercege. A trónra lépése nem volt egyszerű, hiszen nagyapjától, II. Lajostól kellett átvennie az uralkodást. Azért, mert Rainier édesanyja II. Lajos törvénytelen lánya volt, így ő nem örökölhetett. Rainier, a megnyerő külsejű, elragadó herceg az igazi aranyifjak életét élte. Monaco hercegeként feleségül vette az amerikai filmcsillagot, a gyönyörű, Oscar-díjas Grace Kellyt. Házasságukat boldognak gondolhatjuk, a mesebeli esküvő után a színésznő életét csupán az szomorította, hogy nem szerepelhetett többé filmekben. Grace, vagyis Grácia hercegné ötvenkét éves volt, amikor vezetés közben agyvérzést kapott, megmenteni már nem tudták. Férje és hercege teljesen összeomlott – lányuk, Stefánia is az autóban volt, amikor a tragédia történt.

 

A tudós herceg

Nem Rainier herceg volt az első, akinek a hercegnéje színésznő. Nagyapja és elődje, II. Lajos hetvenhat évesen házasodott először, és vette feleségül a francia Ghislaine Dommanget színésznőt. A házasságban talán azért nem hitt, mert szülei elváltak, édesanyja egy magyar hercegért, Festetics Taszilóért hagyta el monacói családját – a magyar herceggel Budapesten házasodtak össze, és négy gyermekük született, akik így a monacói herceg féltestvérei lettek. Mégis, az első világháborúban ellentétes oldalon harcoltak. Lajos herceg a franciák, öccse, Festetics György pedig a Monarchia csapatait erősítette. Rossz nyelvek szerint Lajos szüleinek kapcsolata azért romlott meg, mert édesapja, I. Albert herceg igaz szerelme nem a felesége, hanem a tudomány volt. Rajongott az óceánok élővilágáért, sokat kutatott a témában, még a Spitzbergák szigetcsoport tudományos feltárásában is részt vett. Monaco egyik kedvelt látnivalója az Oceanográfiai Múzeum, melyet I. Albert alapított 1899-ben.

 

Hogyan lett kaszinóváros?

Egy uralkodónak köszönhető Monaco mélyrepülése és felvirágoztatása is. I. Albert édesapjának, III. Károly hercegnek. Ő volt az, aki eladta Franciaországnak két legnagyobb városukat azért, hogy a franciák elismerjék az ország függetlenségét. Ez 1861-ben történt, Monaco azóta független. Csakhogy ezekkel a városeladásokkal elvesztették Monaco négyötödét, az országban hatalmas lett a szegénység. III. Károly édesanyja tanácsára – aki, mielőtt hercegné lett, színésznő volt – kaszinót nyitott. A kezdeti kudarcok és ügyetlenkedések után Monte-Carlóból hamar kaszinóváros lett, ezzel pedig a hercegi család és a monacóiak anyagi helyzete is megoldódott, sőt Európa leggazdagabbjai közé kerültek.

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/7. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene

Érdekes

A Grimaldik elfoglalják Monacót

Monaco erődjét a 13. század elején építették genovai nemesek, hogy szemmel tudják tartani a kikötőt, melynek fontos stratégiai szerepe volt. Néhány év múlva a Grimaldi családot száműzték Genovából, a városukból, a család így portyázni kényszerült. Mikor megpillantották Monaco erődjét, szerzetesnek öltözve elfoglalták azt. Pár évvel később újabb területeket szereztek, városokat vásároltak, és 1331-ben Carlo Grimaldi herceg megalapította a Monacói Hercegséget.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?