VIDEÓ: Az Antarktisz jege alatt különleges létformákra bukkantak

új élőlények az Antarktiszon

Állatokkal teli sziklára bukkantak egy antarktiszi jégself alatt az ott kutatók egy csoportja. Az új felfedezés segíthet jobban megérteni, hogy miként boldogulnak az organizmusok bolygónk legsötétebb helyein.

Azt még nem tudni, hogy új fajokat találtak-e, ahogy azt sem, hogy az állatok mióta élnek a jégself alatt. A felfedezés azért különleges, mert arról árulkodik, hogy az Antarktisz barátságtalan környezete némely fajoknak igazán otthonos.

Huw Griffiths, a Brit Antarktiszi Kutatóprogram munkatársa szerint rengeteg oka van annak, amiért az organizmusok elvileg nem lehetnének jelen a szélőséges környezetben. Elképzelhetőnek tartja, hogy a meglelt élőlények a mínusz 2 fokos vízben áramló tápanyagokat fogyasztják. Azt viszont további kutatások fedik majd fel, hogy miként tud ebbe a szélsőséges és elzárt területre eljutni a tápanyag - a legközelebbi ismert forrás ugyanis 260 kilométerre található a területtől.

A kutatók a 900 méter vastag Filchner-Ronne-jégselfben fúrtak le, majd egy kamerát engedtek a lyukba, hogy megvizsgálják a tengerfenék iszapját. Hatalmas meglepetésükre egy élőlényekkel teli sziklára bukkantak a jégréteg mélyén. A felvételen 16 szivacsot és 22 azonosítatlan állatot számoltak össze.

Jelenleg tovább vizsgálják a meglepő élőhelyen azonosított állatokat. A kutatók azonban attól tartanak, hogy a klímaváltozás hatására egyre gyorsabban olvadó jégselfek veszélybe sodorhatják a hasonló organizmusokat.

(bl, 24.hu)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?