A klubban és azon kívül

(klubradio.hu)

Lassan kétféle ember marad. Az egyik becsülettel befizet mindent a közösbe, és alig jut egyről a kettőre. A másik saját kamrakulccsal dézsmálhat a közösből, és egyből nemcsak a kettőre, hanem kis ügyességgel, rátermettséggel nagy hirtelen a milliomosok szintjére juthat.

Attól függően, hogy az oázis egyre terebélyesedő fájának tetején, közepén vagy az alján lévő ágon jut-e hely számára.

Magyarországon emlékezhetünk a háromezermilliárd forintnyi magánnyugdíjpénztári vagyon kisöprésére bő tíz évvel ezelőttről. A semmiféle tiltakozással nem járó főpróba olyan jól sikerült, hogy a biznisz repülőrajtot vehetett. Azután pedig, amikor a rendszer motorja, Simicska Lajos egy hirtelen baleset folytán tokostul kiszakadt a főnöki autó motorházából, elárasztották az országot a „Ti dolgoztok, ők lopnak!” feliratú óriásplakátok. A marketingkampány megálmodója azt hihette bennfentesként, hogy ebből majd értenek a polgárok. Nem értettek.

A semmiből, közpénzek bevonásával alapított vállalkozások azóta is pillanatok alatt termelnek hatalmas profitot, közbeszerzéseken nyernek el nagyberuházásokat, vásárolnak fel ezerhektáros birtokokat. Az új realityműsor címe pedig a közösségi médiás humor szerint már nem is „Házasodna a gazda”, hanem „Házasodna a gazdag” lesz.

Közben a független vagy ellenzéki médiumokat, amelyek rávilágíthatnának a háttérre, tucatszám felvásárolták. Amit megtartottak, ott átnevelték a sajtómunkásokat, a nevelhetetleneket pedig távozásra bírták. Ami nem kellett, vagy amivel példát akartak statuálni, azt egyszerűen bezárták.

Ezekben a napokban éppen a Klubrádió hallgathat el. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price erre reagálva elmondta, hogy az USA aggasztónak tartja a sajtószabadság magyarországi helyzetének folyamatos romlását. Arra biztatta a magyar kormányt, hogy támogassa a nyitott médiaviszonyokat, tartsa fenn a jogállamiságot és kövesse az átláthatóság elveit. Hasonlóan nyilatkozott a francia külügy szóvivője, Agnes von der Mühll, és felszólította Magyarországot, hogy tartsa tiszteletben a média területén vállalt európai kötelezettségeit. Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa a sajtószabadság újabb szomorú napjának nevezte a döntést. Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője szerint a Klubrádió esete súlyosbítja a magyarországi médiaszabadsággal és pluralizmussal kapcsolatos aggodalmakat. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár pedig úgy látja, éppen azt hívják jogállamiságnak, ahogyan Magyarországon a Klubrádióval szemben eljártak.

Az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, üzenhetnek Európából bármit, miközben a rendszert jórészt éppen onnan finanszírozzák. Elsősorban a magyar polgárok lehetnek befolyással arra, milyen országban szeretnének élni. Van hely még az egyre terebélyesedő fán a pusztaság közepén burjánzó oázisban. Akik már rajta ülnek, dönthetnek úgy, hogy maradnak, de úgy is, hogy leszállnak onnan. Akik még nem élvezik a fa árnyát, dönthetnek úgy, hogy ők is üres ágat keresnek. Attól függően, hogy alacsonyabban vagy magasabban találnak ilyet, több-kevesebb váratlan dolog is a nyakukba hullhat.

Olyan döntés is születhetne persze, hogy jobban vigyáznak a közösre, és véget vetnek a dézsmának.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?