Új hét, új szabályok – íme a kérdés–válasz a jövő heti intézkedésekről

koronavírus
Pozsony |

Az egészségügyi minisztérium már közzétette a legfrissebb vírusadatokat, ami változásokat eredményez a Covid-automatában és a járványügyi intézkedésekben. A jövő héttől érvényes korlátozásokat ezúttal is kérdés–válasz formában állítottuk össze.

Szlovákia múlt héten még a fekete, vagyis a legsúlyosabb fázisban volt. Javult a helyzet?

Ami a három legfőbb országos mutatót illeti, a helyzet továbbra sem javult. A fertőzöttek múlt heti átlaga 5252 volt, vagyis messze vagyunk még a négyezres határtól, ami a korlátozások enyhítésével járna. A kórházban kezelt személyek száma sem csökken, a legfrissebb adatok szerint már 3753-an fekszenek bent. Amíg ez a mutató nem csökken 3000 alá, addig mindenképpen maradunk a fekete fázisban. A három fő kritérium közül egyedül a reprodukciós szám áll jól, jelenleg 0,95 és 1,05 közé becsülik, így ha csak ezen múlna, Szlovákia már a harmadik, sötétsárga fázisban lenne.

Covid-automata

A Covid-automata szerint az egyes járásokat a járványügyi helyzet szempontjából különböző színekre osztották, hány különböző szín van most a térképen?

Elsősorban tisztázni kell, hogy bár a Covid-automata a negyediktől a hetedik fázisig országos szintű korlátozásokkal számol, azonban vannak olyan kivételes intézkedések, amelyek még ezekben a fázisokban is regionális szintűek. Ide tartozik az iskolanyitás, a munkába járáshoz szükséges teszteredmény érvényességi ideje, valamint a természetbe járás. Az egészségügyi minisztérium a regionális intézkedések jelölésére is hasonló színskálát használ, mint az országos szintű intézkedéseknél. A jelenlegi helyzetben három különböző színnel találkozhatunk ezen a térképen: pirossal, bordóval és feketével. Értelemszerűn a piros járásokban jobb a járványhelyzet, utánuk következnek a bordó, majd a fekete járások.

Covid-automata

Mennyire lehet régi a teszteredményem, ha munkába szeretnék járni?

A fekete és a bordó járásokban továbbra is hétnapos teszteredményre lesz szükségünk, viszont a piros járásokban elfogadják a 14 napos tanúsítványt is. Jövő hétfőtől 13 ilyen járás lesz: a Bártfai, a Szenci, a Csacai, a Kiszucaújhelyi, a Liptószentmiklósi, a Losonci, a Poltári, a Kisszebeni, a Szakolcai, a Gölnicbányai, az Ólublói, a Sztropkói és a Felsővízközi. A többi járás ennél rosszabb besorolást kapott, vagyis ezekben hétfőtől egy 7 napnál nem régebbi tesztet kérhetnek.

A gyerekem a jövő héttől járhat iskolába?

Ami az iskolanyitást illeti, a fekete járásokban továbbra is zárva maradnak az intézmények, a bordó járásokban a döntést az adott regionális közegészségügyi hivatalnak és a polgármesternek kell meghoznia, a piros járásokban pedig elvileg bármiféle akadály nélkül kinyithatnak. Fekete járásból a jövő héttől 15 lesz, ezek a következők: Simonyi, Dunaszerdahelyi, Galántai, Szinnai, Nyitrai, Vágsellyei, Aranyosmaróti, Nagyrőcei, Rozsnyói, Báni, Vágújhelyi, Galgóci, Pöstényi, Nagyszombati, Garamszentkereszti. Vagyis az előbb felsorolt járásokban biztosan otthon maradnak a diákok, de a többi járás esetében is érdemes nyomon követni az önkormányzatok közleményeit.

Milyen feltételek mellett mehetek a jövő héttől sétálni a természetbe?

A fekete járások ebből a szempontból egyfajta izolációba kerültek. Ez azt jelenti, hogy az itt élők ugyan mehetnek a természetbe, de csakis a járáson belül (ehhez nem lesz szükségük tesztre), valamint a piros és bordó járásokban élők sem utazhatnak be ezekbe a régiókba, csak átutazhatnak rajtuk. A piros és bordó járások között megengedett a mozgás, ha a természetbe akarunk menni, de ilyen esetben szükségünk lesz egy 7 napnál nem régebbi negatív koronavírustesztre.

Szemléltető példa: a fekete besorolású Dunaszerdahelyi járás lakosai a járáson belül mehetnek a természetbe, ehhez nincs szükségük negatív tanúsítványra. Az viszont már nem engedett, hogy természetlátogatás céljából átmenjenek a bordó besorolású Komáromi járásba. Ugyanez igaz a Komáromi járás lakosaira is, vagyis ők sem utazhatnak a természetbe a Dunaszerdahelyi járásba. A Komáromi és az Érsekújvári járás között azonban szabad utazni természetlátogatás céljából, mivel mindkettő bordó besorolású, ebben az esetben viszont kell egy 7 napnál nem régebbi teszteredmény.

Mi a helyzet a karanténnal?

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a kötelező karantén ideje 10 napról 14 napra hosszabbodott. Ján Mikas országos tiszti főorvos elmondta, hogy a PCR-teszteket, amelyeket az izolációban lévő személyeknek írnak elő, az 5. nap helyett már a 8. napra fogják időzíteni. A teszteredménytől függetlenül azonban mindenkinek kötelező letöltenie a 14 napos karantént (kivéve a külföldről hazatérőknek, ha a 8. nap után negatív lesz a tesztjük).

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?