Híd: Az oktatási tárcánál is skizofrén állapotok uralkodnak

Prékop Mária

Alább változtatás nélkül közöljük a Híd sajtóközleményét:

Az oktatási tárca által kidolgozott közoktatási törvény is fércmunkának tűnik. A jogszabály véleményezési folyamata során 1119 pontban fogalmaztak meg hivatalok, szervezetek, magánszemélyek kritikát, a szakma a jogszabálytervezet visszavonását kéri, de ami példa nélküli, hogy a törvénytervezettel maga a jogalkotó is elégedetlen: az oktatásügyi minisztérium 57 pontban nem ért egyet azzal a törvénymódosítási javaslattal, amit ő maga nyújtott be.

A Híd oktatási szakpolitikusa szerint ez a dilettantizmus iskolapéldája.

„Nem emlékszem arra, hogy korábban valaki a tárcaközi egyeztetés során fogalmazott volna meg alapvető ellenvéleményt arról, amit ő dolgozott ki. Nem egyet, 29-et” – fogalmazott Prékop Mária.

A nemzetiségi oktatásért felelős államtitkár asszony és csapata hozzá nem értését mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a törvénytervezet nemzetiségi oktatásra vonatkozó része említést sem tesz a nemzetiségi nyelvet tanító oktatási intézményekről és a nemzetiségi tankönyvkiadásról, vagy az, hogy a kilencedikeseket a magyar iskolákban magyar nyelvből és irodalomból a jövőben nem tesztelnék. A Híd az ún. monitorra vonatkozó rendelet hiányosságaira pár nappal ezelőtt, a közoktatási reform korábban nyilvánosságra hozott koncepciója hiányosságaira még decemberben figyelmeztette a tárcát. Ha ezeket megfontolta volna, ha arrogáns módon nem zárkózott volna el a szakmai egyeztetés elől, megelőzhette volna ezt a skizofrén állapotot.

A nemzetiségi oktatásügy meghatározását a Híd még az előző választási időszakban javasolta. Az a módosító javaslat külön fejezetben tárgyalta a nemzetiségekhez tartozók oktatását, meghatározta a nemzetiségi közoktatás intézményi hálózatát az óvodától az középiskoláig, beleértve a szakiskolákat, a művészeti és a speciális iskolákat is.

Prékop szerint a jelenlegi tervezetbe beemelt „nemzetiségi oktatást” elfelejtették megtölteni tartalommal.

„Mindenkinek az lenne a legjobb, ha a tárca ezt a jogszabálytervezetet visszavonná és mielőtt kidolgozna egy másikat, a szakemberek véleményét is meghallgatná” – tette hozzá a Híd oktatási szakpolitikusa.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?