Milyen vakcinákat rendelt az EU? Hogyan tárolják?

Milyen vakcinákat rendelt az EU?

Az oltóanyagok nem csak összetételüket és működésüket illetően különböznek, az áruk és a szállítási feltételeik sem egyformák.

Milyen vakcinákat rendelt az EU?

Pfizer/BioNTech – 600 millió adag

Moderna – 160 millió adag

CureVac – 405 millió adag

Astra/Zeneca – 400 millió adag

Johnson and Johnson /Janssen – 400 millió adag

Sanofi-GSK – 300 millió adag


Tárolás, ár és hatékonyság

Az oltóanyagok nem csak összetételüket és működésüket illetően különböznek, az áruk és a szállítási feltételeik sem egyformák.

* A „legkényesebb” a Pfizer/BioNtech vakcinája, amely - 70 ºCelsius fokon is csak tíz napig tárolható. Kiolvasztva öt napig áll el 2–8 ºCelsius fok között. Egy egység ára 12 euró.

* A Moderna vakcinája - 20 fokon hat hónapig, hűtőben egy hónapig, szobahőmérsékleten 12 óráig tárolható. Egy adagért 14 eurót kér a gyártó.

* Az Astra Zeneca oltóanyag szállítsa a legegyszerűbb, hűtőben fél évig megőrzi a minőségét, ezért bármelyik rendelőben beadható. Egyben ez a legolcsóbb vakcina is, egy adag csupán 1,78 euróba kerül.

* A Pfizer/BioNtech és a Moderna oltóanyagából két adagot kell beadni kb. három héten belül, hatékonyságukat 94-95%-ra becsülik. Az AstraZeneca története kicsit bonyolultabb, miután tévedésből néhány vizsgált személynek féladagot adtak be, kiderült, hogy az hatékonyabb, mint a teljes. Az okokat még kutatják, de összességében 70%-osra becsülik a hatékonyságát. Ez esetben a két adag között 4–12 hét is eltelhet.

 

 

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2021/6. számában jelent meg!

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most még egyszerűbben megteheti IDE KATTINTVA.

Vrabec Mária munkája is támogatást nyert a Facebook Covid-alapjából
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?