Miért mások a Covid-19 új törzsei?

koronavírus

Éppen akkor, amikor a pandémiát illetően az oltás megkezdésével javulni kezdtek a dolgok, a Covid-19-ről szóló legfrissebb hírek emlékeztettek bennünket arra, hogy még hosszú utat kell megtenni.

Legalább 33 országban mutatták ki a vírus fertőzőbb törzsét, amelyet először az Egyesült Királyságban azonosítottak és B.1.1.7 néven ismert.

Eközben egy másik újonnan azonosított törzs, amely a dél-afrikai Covid-19-esetek megszaporodásához kapcsolódik, szintén feltételezhetően fertőzőbb, mint a korábbi törzsek. Ez az új törzs az 501.V2 nevet kapta.

Az 501. V2 törzset a következő országokban mutatták ki eddig: Egyesült Királyság, Franciaország, Finnország, Zambia, Svájc, Japán és Dél-Korea.

Jelenleg a szakértők nem hiszik, hogy az Egyesült Királyság és a dél-afrikai Covid-19-törzsek súlyosabb tünetekkel és nagyobb halálozással járnának, és nem világos, hogy hatással lesznek-e a vakcinák hatékonyságára.

Bármely mikroorganizmus (például egy vírus vagy baktérium) mutálódhat, és ilyen hibák véletlenszerű előfordulása minden replikációval együtt jár. Minél többször replikálódik egy vírus, annál inkább mutálódik. A mutáció megváltoztatja a vírus RNS-ét, ami okozhat változást a vírus szerkezeti fehérjéiben.

A vírusok azért mutálódnak, mert különböző gazdasejtek hordozzák őket. Az oltások arra kényszerítik a vírust, hogy a túlélés érdekében alkalmazkodjon. De nem minden mutáció értelmes – egyesek nem hatnak a vírus fertőzőképességére, míg mások egyenesen ártalmasak lehetnek a vírusra.

A B.1.1.7 törzs könnyebben bejuthat a gazdasejtekbe. Alkalmanként megjelenik egy olyan mutáció, amely előnyt biztosít az új vírusnak az eredeti verzióval szemben - például nehezebben kimutatható, nagyobb fertőzőképességű vagy kevésbé érzékeny az oltásokra.

A B.1.1.7 ebbe a kategóriába tartozik. Ennek a variánsnak 17 mutációja van a genomjában, amelyek közül néhány a tüskefehérjében található, ezt használja a vírus az emberi sejtek receptoraihoz való kötődésre.

A tüskefehérje mutációja elméletileg lehetővé teheti az új törzs számára, hogy könnyebben bejusson a gazdasejtekbe, ezáltal kiváltva a fertőzést. Egyes becslések a fertőzés körülbelül 50%-os növekedését jósolták, más szóval: 15 új fertőzés a mutált törzsből, szemben a jelenlegi Covid-19-törzs 10 fertőzésével.

Az egyik ilyen mutáció az N501Y, amely a vírus tüskefehérjéjének receptorkötő doménjében (RBD) található. A tudósok úgy vélik, hogy ez a mutáció szorosabban kötődhet az emberi angiotenzin-konvertáló enzim 2 (ACE2) receptorhoz. A tüskefehérje egyéb változásai lehetővé tehetik, hogy ez a mutáció elkerülje a kimutatást bizonyos PCR (polimeráz láncreakció) módszerekkel. Feltételezések szerint a szorosabb kötés és a detektálás kudarcának kombinációja fertőzőbbé teszi.

Az új változatnál súlyosabb betegséget nem tapasztaltak, de ha többen megfertőződnek, akkor többen lesznek betegek és szorulnak kórházi ellátásra – és a betegek egy része nem éli túl.

Úgy tűnik, hogy a B.1.1.7 törzs messzebbre elterjedt, mint azt a szakértők kezdetben gondolták. Ez történt 2020 elején, amikor a vírus már jóval az Egyesült Államokban és Kínán túl volt, még mielőtt tudtak volna róla.

A terjedés sebessége nem csak a fertőzések számát növeli; csökkentheti a kapcsolatok követésének hatékonyságát is.

Ekképpen csökkentheti a kockázatot: Alapvetően tegye meg az összes megelőző lépést, amelyet hónapok óta javasolnak nekünk – mosson kezet, tartson másfél méter távolságot másoktól, és viseljen maszkot.

Amikor egy oltóanyag rendelkezésre áll, oltassa be magát. Még nem tudjuk, hogy ezek az intézkedések ugyanolyan hatékonyak- e a B.1.1.7. ellen, mint a Covid-19 rendszeres törzsével szemben, lehet, hogy szigorítani kell ezeket az intézkedéseket pont akkor, amikor az emberek már belefáradtak.

Forrás: health.com

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?