Mítosz, hogy 15 perc kell a vírusnak

koronavírus

Zdeněk Hel cseh immunológus, biokémikus, a patológia professzora, aki az Egyesült Államokban munkatársaival együtt a pandémia következményeinek enyhítésén dolgozik, arra figyelmeztet, hogy rendkívül nehéz védekezni a cseppfertőzéssel terjedő betegségek ellen, amilyen a Covid-19 is. Szerinte ha van rá lehetőség, kerüljük ki még a velünk szembejövő embert is.

Nem tartja valószínűnek, hogy nem fertőződhetünk meg, ha a fertőzöttel 15 percnél rövidebb ideig vagyunk együtt. „Él a köztudatban egy mítosz, miszerint a fertőzés 15 perc alatt következik be, de ez teljesen értelmetlen, ugyanis elég hozzá néhány másodperc. A vírusnak lényegében mindegy, hogy 15 perce vagy csak néhány másodperce van arra, hogy fertőzzön. Ha valaki a másik emberre fújja a levegőt, a vírus megtapad nyálkahártyán és szaporodni kezd. Vagy ellenálló az illető, és nem betegszik meg, vagy nem ellenálló és megbetegszik.”

A cseh tudós nem javasolja, hogy tömegközlekedési eszközzel, felvonóval utazzunk, vagy a járdán közel kerüljünk az emberekhez. „Képzeljék el, hogy valaki dohányzik. Amikor elmegy mellettünk, érezzük a füstöt. Ugyanígy terjed a vírus is” – magyarázta. A maszkot nagyon jó védekezési eszköznek tartja, de csak akkor, ha szorosan az archoz simul. A mikrocseppek ugyanis nem a maszkon keresztül, hanem a maszk és az arc közötti szabad résen jutnak be. Azért jobb a reszpirátor, mert sokkal jobban szigetel, mint a maszk. Nem a reszpirátor anyaga a lényeg, hanem az, hogy mennyire tapad az archoz. Lényegesen hatásosabb, mint a maszk. A vírus könnyebben terjedő brit mutációjával kapcsolatban azt tanácsolja, hogy üzletben és tömegközlekedési eszközben inkább reszpirátort viseljünk.

(iDnes-k)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?