KIDERÜLT: A Covid ellen is hatásos lehet a Virostop

Virostop

A Nagyölveden gyártott Virostop készítmény nem ismeretlen a szlovákiai vásárlók előtt. Amint a neve is jelzi: megálljt parancsol a vírusok terjedésének. Dr. Jankovics István professzor, a neves magyar virológus, vezette csapat tudományos értekezést készített erről a készítményről. Kiderült: hatásos lehet a SARS CoV-2 ellen is.  

 

Milyen út vezetett a készítmény kifejlesztéséig?

A sertésinfluenza okozta világjárvány (2009) után világosan látszott, hogy egy váratlanul felbukkanó vírusfertőzés milyen nehéz feladat elé állítja a betegellátó rendszert. Annak ellenére, hogy akkor „csak” az influenzavírus egy új variánsa okozta a pandémiát, a hatékony oltóanyag előállításához több mint 10 hónap kellett. Ezért több kutatócsoport kezdte vizsgálni, hogy a gyógynövények között található-e olyan, amely az influenzavírus szaporodását  gátoló anyagot tartalmaz. Ez azért is volt teljesen kézenfekvő és logikus lépés, mert az elmúlt 40 évben kifejlesztett vírusellenes gyógyszerek közel egy harmada  növényekből származik. Először egy német kutatócsoport írta le, hogy a mediterrán bodorrózsa (Cistus creticus) olyan úgynevezett polifenol hatóanyagokat tartalmaz, amelyek képesek meggátolni az influenzavírus bejutását a gazdasejtbe. Ez a gátló mechanizmus úgy érvényesül, hogy a polifenol a vírus felszínén található fehérjéhez, tudományos nevén a hemagglutinin molekulához kapcsolódik. A kapcsolódás eredményeként a vírus nem képes a légutak sejtjeit megfertőzni. Később más kutatócsoportok azt is leírták, hogy a HIV-fertőzés esetében is hasonló hatásmechanizmussal működik a mediterrán bodorrózsa kivonata. Ezen kutatások birtokában kezdte 2011-ben gyártani a svájci Herb-Pharma Nagyölveden a Virostop nevű készítményt. 

Ki kezdeményezte, hogy vizsgálják meg: a koronavírus ellen is hatásos-e a készítmény?  

Amikor a Covid-19 pandémia kirobbant, Michlo András vezérigazgató úr, a Herb-Pharma vezetője – akivel korábban már dolgoztam együtt -, keresett fel és javasolta, hogy meg kellene vizsgálni: vajon a SARS CoV-2 szaporodását is gátolja-e a Virostop.

Hol végezték a  vizsgálatot az új tulajdonság bizonyítására? 

Több magyarországi humán és állat-egészségügyi laboratórium vett részt a vizsgálatban, melyet a CMC Déli Klinika irányított. Fontos leszögezni: jelenlegi tudásunk még csak arra terjed ki, hogy a készítmény szövettenyészeti rendszerben, in vitro vizsgálatban (vagyis „kémcsőben”) gátolja a vírus szaporodását. Feltételezésünk szerint ez úgy történik, mint ahogyan az influenzavírus gátlásánál láttuk. A SARS CoV-2 felszíni fehérjéje működését tekintve nagyon hasonlít az influenzavírus hemagglutininjéhez. A Virostop készítményben jelen lévő polifenolok a felszíni fehérjéhez kötődnek és meggátolják a vírus bejutását a sejtbe. Klinikai vizsgálat még nem volt, de reméljük, a közeljövőben elindul, és lesznek ilyen eredményeink is.

Milyen folyamat zajlik le a szervezetben, ha a torokba fújjuk a készítményt? 

A Virostop hatóanyagainak egy része a légutakba kerülő vírus felszínéhez tapad, és megakadályozza, hogy a vírus bejusson a nyálkahártya sejtjeibe. Az egyéb, bizonyítottan gyulladásgátló készítmények (mint például a citrus- és az aloe vera-kivonat)  csökkentik a nyálkahártya gyulladását, így ellenállóbbá teszi a vírusfertőzéssel szemben.

Ha többen tudnának erről a tulajdonságáról, biztosan sokan kipróbálnák, főleg azok, akiknek fenntartásaik vannak az oltással szemben. Hogyan népszerűsítik ezt a terméket, pontosabban az újonnan felfedezett egyik tulajdonságát?

Megjegyzem, 10 éve forgalomban lévő készítményről van szó, melyet minden télen sokan használnak sikerrel a légúti vírusok okozta betegségek  megelőzésére. Véleményem szerint nem kell különösebben népszerűsíteni, hiszen korábban már bizonyított, hatásos volt és nem volt mellékhatása.

Akkor is segíthet, ha már megtörtént a fertőzés, vagy inkább a megelőzésben játszik fontos szerepet?

Erre még nem tudjuk a pontos tudományos választ. A klinikai vizsgálatot követően tudunk majd felelni a kérdésre.

Volt olyan eset, amikor kifejezetten a Virostop hatására kerülte el valaki a Covid-19-et?

Szigorúan vett klinikai bizonyíték csak a klinikai vizsgálat után lesz. A magam nevében tudok csak nyilatkozni, Folyamatosan használom a készítményt, de nem csak én, hanem négy gyerekem és tizenkét unokám is. Baráti körömben is nagyon sok pozitív visszajelzést kapok.

Mindenki használhatja korlátlanul - mellékhatások nélkül?

Ez egy gyógynövényeket tartalmazó készítmény. A gyógynövényeket több száz éve alkalmazzuk az emberi betegségek gyógyításában. Ha megfelelően használjuk, akkor nincsenek mellékhatásai.

Kovács Ilona

A védekezés negyedik eleme

Szájmaszk, fertőtlenítés, távolságtartás, vakcina – a koronavírus elleni védekezés alapelemei, amelyek újabban a Virostop sprayjel bővültek. Jankovics István virológus, klinikai mikrobiológus bebizonyította, hogy a bodorrózsa-oldat csökkenti a fertőzés kockázatát. A nemzetközileg elismert tudós, orvos, virológus és mikrobiológus 1979 óta foglalkozik az influenzavírus kutatásával. Részt vett az influenza elleni vakcina kifejlesztésében és ellenőrzésében. 2011-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzeti influenzalaboratóriumának főorvosa volt. A kutatást állati sejtszöveteken végezték. „A zöld majom (Chlorocebus) veséjéből származó sejtkultúra nagyon érzékeny, és a SARS-CoV-2 remekül szaporodik benne. Az elért eredmények alapján ezért feltételezhető, hogy a bodorrózsa-kivonat képes lesz meggátolni a víruszszaporodást, és így megelőzi a fertőzést az emlősök légzőrendszeri nyálkahártyáján is” – mondja dr. Jankovics István.

Tények, eredmények, tervek • A spray 9 éve van a szlovákiai piacon, ezalatt az idő alatt 250 000, globális viszonylatban másfél millió darabot értékesítettek. „2020 márciusában és áprilisában rekordmennyiségű terméket adtunk el Szlovákiában és Csehországban. Bár ezt természetes piaci jelenségnek tartottuk, ugyanakkor az első impulzus volt arra, hogy eljussunk a gondolathoz: nézzük meg, hogy a termék nem hatásos-e a SARS-Cov-2 ellen is” – mondta Michlo András mérnök. • Naponta háromszor öt fújás ajánlott. Ha valaki veszélyesebb helyen tartózkodik, például a városi tömegközlekedésben vagy kórházban, gyakrabban kell alkalmazni . Kisebb adagokban 6 éves kortól gyerekek is használhatják. A korábbi tanulmányok bizonyították, hogy a bodorrózsa hat a SARS 1 ellen, s feltételezték, hogy a SARS-CoV-2 ellen is hatni fog. Az első pozitív eredmények augusztus közepén mutatkoztak meg.

A termék minden hagyományos és internetes gyógyszertárban kapható Szlovákiában és Csehországban.

A Virostopot Európában és Ázsiában is forgalmazzák. Vállalatunk a nyitrai kórháznak segített a védekezésben, és Virostop készítményt ajándékozott az alábbi idősotthonoknak:

Intézmény

készítmények száma

RUŽINOVSKÝ DOMOV SENIOROV - RUŽINOV (Pozsony - Ruzsinó)

832 darab

DOMOV SOCIÁLNYCH SLUŽIEB - RAČA ( Pozsony - Récse)

462 darab

OZ BAGAR S.R.O.

200 darab

ZARIADENIE PRE SENIOROV -TRNAVA (Nagyszombat)

350 darab

ZARIADENIE SOCIÁLNYCH SLUŽIEB - NITRA (Nyitra)

480 darab

SPRÁVA ZARIADENÍ SOCIÁLNYCH SLUŽIEB - NITRA(Nyitra)

380 darab

ZARIADENIE PRE SENIOROV - TRENČÍN (Trencsén)

240 darab

CENTRUM SOCIÁLNYCH SLUŽIEB - ŽILINA (Zsolna)

600 darab

DOMOV SOCIÁLNYCH SLUŽIEB - SÉNIUM

365 darab

ZARIADENIE PRE SENIOROV -JESEŇ

180 darab

ZARIADENIE PRE SENIOROV - KOMUCE

260 darab

ZARIADENIE PRE SENIOROV - NÁRUČ

395 darab

ZARIADENIE PRE SENIOROV - HARMÓNIA

266 darab

NEMOCNICA S POLIKLINIKOU - NITRA (Nyitra)

3000 darab

További információk termékeinkről az alábbi oldalakon olvashatók:

www.fytofontana.com és www.virostop.info

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?