Brazil kutatók szerint ez az olcsó gyógyszer hatásos lehet a koronavírus ellen

covid

Hagyományosan a köszvény kezelésére használják a colchicine-t, mely hatásos lehet a Covid kezelésében - állapították meg a kutatók Brazíliában.

A colchicine lehet az első, tablettaként adagolható gyógyszer, amit kórházon kívüli kezelésben is adhatnak Covid által megfertőzötteknek. A vizsgálatok eredményei alapján a gyógyszer 20 %-kal csökkentette a kórházi kezelésre szorulók, illetve a halálozás arányát.

A colichine potenciális hatásosságát először a quebeci kormány által finanszírozott előzetes kutatások vetették fel. Brazíliában a hatóságok és alapítványok által pénzelt tesztek során arra jutottak, hogy a reumás betegségek kezelésére is használt szer jelentősen csökkenti a test gyulladásos reakcióját a fertőzésre. Ez az eredmény jelentős a koronavírus lefolyásában, mely során a szervezet immunválaszának is nagy szerepe van: túlzott immunreakció ún. citokinvihart okozhat, mely olyan mértékű többszervi gyulladást okoz, hogy a beteg végső soron abba hal bele - vagyis súlyos Covid esetén éppenséggel tompítani kell az immunválaszt.

A szer hatásosságára vonatkozó vizsgálatok még további ellenőrzésre szorulnak. Az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy

akármi is a működési mechanizmusa, a colchicine jótékony hatásúnak tűnik a Coviddal kórházba kerültek esetén

– jelentették ki a kutatók. Az eddigi eredmények alapján a gyógyszeres kezelésnek nincsenek mellékhatásai: nem okoz szív- és májelégtelenséget. A szerrel kezelteket pedig sokkal ritkábban kellett géppel lélegeztetni, kórházi tartózkodásuk időtartama is csökkent. A kutatók szerint ezzel csökkenthető a járvány kezelésének költsége is.

(bl, 444)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?