Számos súlyos betegség felismerhető egy új egyszerű vérvizsgálattal

véradás

Izraeli kutatók olyan vérvizsgálati módszert fejlesztettek ki, mellyel számos súlyos betegség diagnosztizálható - írta közleményében a Jeruzsálemi Héber Egyetem (HUJI).

Az új módszerrel tervezik helyettesíteni a rák, a szív- és májbetegségek, a gyulladások és az immunrendszer problémáinak felismerésére használt biopsziát és más invazív módszereket.

Fájdalmassága mellett a biopszia sok esetben nem eredményes, mert nem mindig lehet vele elérni a beteg sejteket, valamint néha csak a kór késői fázisában végzik el.

A vérvizsgálatok létező módszerei, melyek a vérben lévő DNS-szegmenseket célozzák, a kór jelenlétét megállapíthatják, ám a típusát, elhelyezkedését és előrehaladottságát nem.

A Nature Biotechnology című folyóiratban megjelent tanulmányban a HUJI tudósai olyan módszert mutatnak be, amellyel a betegség vagy daganat típusát, elhelyezkedését és állapotát is azonosítani lehet.

Az új eljárás az azonos daganatos betegségben szenvedő páciensek közötti különbségeket is azonosítani tudja, ami minden egyes beteg számára személyre szabott kezelést eredményezhet.

Nem csak a vérben található, elhalt sejtekből származó DNS-t vizsgálják az új módszer szerint, hanem a sejtek szövetét és a bennük lévő aktív géneket is azonosítja.

Mivel egyszerre vizsgálják az elhalt sejtek minden aktív génjét, így egyetlen vérvétellel folyamatok és betegségek széles skáláját képesek diagnosztizálni.

A vérvizsgálatot gyakran el lehet végezni, ezért az orvosok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a betegség alakulását - írták a kutatók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?